Crevne zarazne bolesti karakteristične za ovo doba godine – Broj uzoraka na koprokulturu drastično smanjen
Za ovo doba godine karakteristične su crevne zarazne bolesti koje najšeće traju oko 3 dana i mogu mogu biti bakteriološke ili virusne. Iako građani smatraju da je reč o stomačnom virusu uzročnik bolesti može biti salmonela ili bilo koji kampilobakter. U Zavodu za javno zdravlje Pirot kažu da nemaju pravu epidemiološku sliku jer je izuzetno smanjen broj uzoraka na koprokulturu.
U ovom periodu su najčešći uzročnici crevnih zaraznih bolesti stafilobakter i salmoneloze, kaže dr Radmila Zec, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Pirot. „Ne doprinose tome samo visoke temperature vazduha već i način ishrane i povećan unos tečnosti, voća i povrća koje ubrzava pasaž kroz creva ukoliko se unese nešto kontaminirano odnosno bakterije ili virusi. Od bakterija se mogu uneti salmonela, šigela, stafilokoke kao i enterovirusi koji su dosta česti kod dece“ – kaže dr Zec.
Virusi mogu da budu praćeni i temperaturom, glavoboljom ili osipom. Najčešće traju oko 3 dana, unose se preko usta, prljavim rukama, preko kontaminirane hrane ili vode. Različita je klinička slika počev od povraćanja, prolivastih stolica, bolova i grčeva u stomaku a u pojedinim slučejevima mogu dovesti do dehidratacije.
Iako građani bolest najčešće povezuju sa virusima preporuka je da se jave izabranom lekaru. „U ovom periodu je najčešći uzročnik je stafilobakter i salmoneloze ali se i tu izuzetno smanjio broj uzoraka na koprokulturu. Građani su dužni da i kada u privatnim laboratorijama otkriju salmonelu ili bilo koji kampilobakter, da se jave svom izabranom lekaru da se to registruje“ – kaže dr Radmila Zec.