Korona virusLokalna samouprava

COVID19: U septembru tri osobe iz Pirotskog okruga preminule

Reč je o starijim osobama koje su imale komorbitete, a preminule su u Kliničkom centru u Nišu

Zadnji rezultati uzorkovanja pokazali su da su od 10 uzoraka, četiri bila pozitivna na Covid19, izjavila je danas na konferenciji za štampu dr Elizabeta Aleksić, iz Zavoda za javno zdravlje Pirot. Dr Aleksić kaže da nema mesta panici ali podaci iz septembra mesta pokazuju da je tokom ovog meseca 11 osoba obolelo, a da su tri osobe preminule. Reč je o osobama koje pripadaju staroj populaciji sa prisutnim komorbitetima. 

-Stoga ovu epidemiološku situaciju karakterišemo kao nesigurnu, sa tendencijom da pređe u nepovoljnu. Dodatan rizik za pogoršanje parametara kod nas jeste situacija u okruženju, gde je broj obolelih daleko veći nego kod nas u Srbiji. Nošenje maske je za sada neophodno isključivo u zatvorenom prostoru, a ako dođe do pogoršanja situacije, Republički krizni štab će verovatno doneti odluku da se maske nose i na otvorenom prostoru. Tu je i fizička distanca i obavezna dezinfekcija. Toga se svi moramo podržavati-kazala je dr Aleksić.

Direktor Doma zdravlja Pirot dr Radovan Ilić kazao je vremenski period pred nama karakterističan po povećanoj cirkulaciji, ne samo covid19 virusa, nego i ostalih sezonskih virusa koji prouzrukuju kapljične infekcije, od običnih prehlada, preko gripa pa i do samog covida19.

-Polako ulazimo u sezonu gripa, a sve preventivne mere koje savetujemo za covid19 treba primeniti i na sve ostale kapljične infekcije. Ne treba dizati paniku oko običnih kijavica, koje potencijalno i mogu biti covid19, ali svaki pojedinac mora odgovorno da se ponaša, najpre u cilju zaštite ličnog zdravlja, a potom i zbog zaštite zdravlja osobe u okruženju. Brojke u ovom trenutku nisu toliko alarmantne, ali postoji blagi trend povećanja kapljičnih infekcija. U Kovid ambulanti broj poseta u zadnjih nedelju kretao se od 30 do 60, od čega su polovina – kontrole-kazao je dr Ilić.

Direktor Opšte bolnice Pirot dr Goran Petrović kazao je novinarima da je u zadnja tri dana 52 pacijenta u Opštoj bolnici Pirot testirano na brze testove, od čega su samo dva pozitivna  i  njima je danas urađen PCR test.

-Trenutno u Opštoj bolnici Pirot na Grudnom odeljenju imamo dva pacijenta sumnjiva na covid, oba pacijenta su iz Dimitrovgrada, na osnovu nalaza koje budemo dobili nastavićemo dalji tretman. U slučaju pozitivnog nalazi biće upućeni u ustanovu višeg ranga-kazao je direktor Petrović.

Po njegovim rečima, Opšta bolnica Pirot neće postati covid bolnica, pre svega iz tehničkih razloga, jer konstrukcija bolnice ne odgovara osobinama koje moraju da budu zadovoljene da bi neki objekat mogao da bude kovid bolnica, što je slučaj, na primer, i sa Vojno medicinskom akademijom.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker