Korona virus

COVID19: Stabilizuje se situacija u Pirotskom okrugu. Od 16 uzoraka – dva pozitivna

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje Pirot, od pristiglih rezultata za 16 poslatih uzoraka – dva su pozitivna, oba iz Pirota. Za još 19 uzoraka čekaju se rezultati a danas je uzorkovano 26 briseva koji su dostavljeni u laboratoriju Instituta za javno zdravlje u Nišu.

Od ukupnog broja testiranih na okrugu do danas je laboratorijski potvrđena 341 osoba: u Pirotu 228, Babušnici 32, Beloj Palanci : 77 ; Dimitrovgradu 4. Od početka epidemije do danas, 04.08.2020. registrovana su 23 umrla lica (do kraja maja 19 lica i u julu 4 umrla lica) sa područja pirotskog okruga.

Na dan 04.08.2020.g. iz laboratorije IZJZ Niš stigli su rezultati za 16 uzorka, od kojih su 2 pozitivna na Covid-19, i to 2 lica iz Pirota (12,5% pozitivnosti).

U junsko-julskom epidemijskom talasu registrovano je 185 laboratorijski potvrđenih lica Pirot-119 i Bela Palanka 57, Babušnica – 6 i Dimitrovgrad – 3, od kojih je više od dve trećine već izlečeno. Sva lica potrđena na COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj izolaciji ili na lečenju u bolnici. Članovi njihovih porodica su takođe u izolaciji.

pirot korona zavod za javno zdravlje

Epidemiološka situacija u Pirotu se stabilizuje

Na grudnom odeljenju Opšte bolnice Pirot danas se nalaze 5 obolela pod sumnjom na covid infekciju.

Epidemiološka situacija u Pirotu se stabilizuje i posle proglašenja vanredne situacije u opštini Bela Palanka preduzete mere su već dale rezultate. EVIDENTAN JE BLAGI PAD BROJA OBOLELIH U ZADNJIH NEDELJU DANA, što je svakako rezultat MERA PREVENCIJE.

Uzimajući u obzir epidemiološku situaciju u Srbiji postoji i dalje rizik za PRELIVANJE obolelih iz drugih mesta u Srbiji, te pogoršanje situacije u Pirotu i okrugu, zbog turističkih putovanja, odlaska na posao u drugi grad, kao i drugih kretanja stanovništva.

Neophodno je i dalje odgovorno ponašanje svakog pojedinca i poštovanje preventivnih mera Kriznog štaba Republike Srbije za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru( nošenje zaštitnih maski, fizička distanca, higijena ruku, dezinfekcija …) kako bi održali epidemiju pod kontrolom.

Virus još uvek intenzivno cirkuliše u populaciji!!!

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

Zavod za javno zdravlje Pirot

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker