Korona virus

COVID19: Nepovoljna epidemiološka situacija – registrovan jedan smrtni slučaj

Od posledica COVID19 virusa danas je preminula jedna osoba stara 86 godina koja je imala hronična oboljenja, saopštavaju iz ZZJZ u Pirotu

Od posledica COVID19 virusa danas je preminula jedna osoba starosti 86 godina, koja je imala hronična oboljenja, saopštili su danas iz Zavoda za javno zdravlje, čiji epidemiolozi trenutnu epidemiološku situaciju sa COVID19 virusom u Pirotskom okrugu po prvi put posle duže vremena ocenjuju NEPOVOLJNOM.

Evo i kompletnog izveštaja:

– Do 09.07.2020. ukupno je uzorkovano 2578 briseva na RT-PCR, od kojih je testirano 2553 uzoraka, za 25 uzoraka se čekaju rezultati. Danas su uzorkovana 24 brisa.

Od 34 briseva laboratorija je izdala rezultate za 11 da su POZITIVNI, za 1 uzorak se čeka analiza.

Na području okruga ukupno je laboratorijski potvrđeno 240 osoba: Pirot:171 Babušnica 29 B.Palanka: 38 ; Dimitrovgrad 2. Procenjuje se da je broj obolelih koji nije laboratorijski potvrđen tri puta veći, sobzirom da je po Odluci Vlade R Srbije ograničeno testiranje.

Od 10.06.2020. do 09.07.2020. registrovano je 84 laboratorijski potvrđenih novoobolelih lica iz 68 porodica. Među potvrđenima su lica zapošljena u različitim ustanovama i firmama, radno aktivno stanovništvo, omladina i deca. Sva lica potrđena na COVID su u kućnoj izolaciji kao i članovi njihovih porodica.

Klinička slika kod većine obolelih je laka ili srednje teška. TRI obolela lica su hospitalizovana u KC Niš i u stabilnom su stanju. U ovom periodu pet lica su oporavljena i otpuštena sa bolničkog lečenja.

zavod za javno zdravlje pirot

Danas je umrlo 1 lice iz Pirota kod kojeg je potvrđena COVID infekcija. Osoba je starosti 86 godina sa hroničnim bolestima.

NEOPHODNO je sprovoditi i dalje mere prevencije: NOŠENJE MASKI U ZATVORENOM PROSTORU, FIZIČKA DISTANCA OD 1,5m, PRANJE RUKU

U NAREDNOM PERIODU OČEKUJE SE PORAST BROJA OBOLELIH.

Na osnovu povećanog broja pregleda u Kovid ambulanti u Pirotu, povećanja broja obolelih u poslednje dve nedelje, kao i registrovanja porodičnih epidemija i epidemija u pojedinim grupama, EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA se procenjuje kao NEPOVOLJNA, POD KONTROLOM ZDRAVSTVENE SLUŽBE I UZ STROGU PRIMENU SVIH MERA od strane SVAKOG POJEDINCA SUZBIĆEMO ŠIRENJE EPIDEMIJE NA LOKALNOM NIVOU

APEL GRAĐANIMA: PONAŠAJTE SE KAO DA JE SVAKO OKO VAS POTENCIJALNO ZARAŽEN (zbog postojanja zaraženih bez simptoma ili sa blagom kliničkom slikom) SAMO SVI ZAJEDNO MOŽEMO SUZBITI EPIDEMIJU!!!!

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

Zavod za javno zdravlje Pirot

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker