Korona virusSrbija

COVID19: Bez novih mera, do ponedeljka

Republički Krizni štab na današnjoj sednici nije doneo odluku o novim merama. Nove mere su i dalje u razmatranju, a postojeće će ostati na snazi do 15. decembra.

Postojeće mere

Maske

Mere za nošenje maski donete su među prvima od kako je počeo treći talas. Maske su obavezne u zatvorenim prostorima, dok je na otvorenom preporučena osim kada se gužva na otorenom nemože izbeći, odnosno kada je nemoguće na otvorenom obezbediti distancu veću od 1,5 matra – u redovima ispred banke, pošte, i slično.

Distanca

Među merama koja se stalno pominju i koje važe takođe od početka trećeg talasa je držanje distance. Tako, za vreme boravka na javnim mestima, između okupljenih mora postojati distanca od dva metra, odnosno svaka osoba mora zauzimati minimum četiri kvadratna metra, odluka je Vlade Srbije još od sredine oktobra.

Okupljanje do pet ljudi

Početkom novembra doneta je odluka da se dotadašnja mera zabrane okupljanja od 30 ljudi smanji na 5 ljudi, ali na javnim manifestacijama. Ta mera se, kako je pojašnjeno, ne odnosi na radnu sredinu i škole.

Zabrana okupljanje na javnim manifestacijama označava različite vrste proslava, kongresa, seminara. Pre svega se misli na organizovana okupljanja, ne odnosi se na školsku i radnu sredinu. U takvim sredinama može, ali pod obavezom da se obezbedi četiri metra kvadratna po osobi u prostoriji, što znači da je udaljenost između osoba dva metra.

Rad od kuće

Omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta – precizno glasi ova mera koja je stupla na snagu krajem novembra.

Samoizolacija

Jedna od mera koja je aktivno na snazi je mera samoizolacije. Ova mera je jedna od od prvih uvedenih i ona podrazumeva da pacijenti koji su zaraženi, a nemaju izražene simptome moraju da budu u samoizolaciji ili kućnom lečenju 14 dana. Kao da su zaraženi, trebalo bi da se ponašaju i svi ostali članovi domaćinstva.

Onlajn škola

Mera koja je izazvala najviše polemike ujavnosti svakako je ona vezana za škole. Tako na poslednjem Kriznom štabu doneta je odluka zbogs ve većeg broja zaraženih u školskoj sredini da se učenici od 5. do 8. razreda kao i srednjoškolci pošalju na onlajn nastavu od kuće. U školama su ostali po starom principu rada samo najmlađi učenici nižih razreda, ali i oni će, kao i stariji školarci, od 20. decembra na raspust, koji je pomeren i prodžen sve do 18. januara.

Odluka o onlajn nastavi važi i za visoko obrazovanje, pa studenti nastavu slušaju do kuće.

Sport bez publike

Sportska sezona u većini sportova uveliko je počela, a jedna od prvih odluka je svakako zabrana gledalaca na stadionu. Ta odluka je na snazi gotovo u svim ligama Evrope i sveta.

Radno vreme do 17h

Restorani, kafići, barovi, klubovi, kao i igraonice i kladionice zatvaraju se u 17 sati, jedna je od poslednjih mera koje je doneo Krizni štab.Ta mera važi i za trne centre. Od petka u 17 sati do ponedeljka u 05 ujutru ne rade ni kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, fitnes centri, teretane i vežbaonice, spa centri i bazeni. Ovi objekti ne rade vikendom.

Prodavnice rade do 21 sat

Svi objekti koji prodaju hranu, kiosci i trafike rade svakog dana za razliku od većine drugih delatnosti. Ipak, postoji jedno ograničenje za njih, a to je da se moraju zatvoriti do 21 sat svakog dana.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker