Lokalna samouprava

COVID ambulanta u Pirotu: Uobičajena frekvencija pacijenata, bez drastičnih povećanja. Stižu testovi u Dom zdravlja-VIDEO

Direktor Doma zdravlja dr Radovan Ilić izjavio je danas da je u pirotskoj Tijabarskoj ambulanti koja je određena za prijem pacijenata sumnjivim na COVID19, uobičajena frekvencija pacijenata, od 15 do 20 dnevno, od kojih se u proseku pet pacijenta uputi na dalje preglede u Opštu bolnicu Pirot. Direktor Ilić je kazao da je Dom zdravlja Pirot spreman da, ukoliko danas kako je obećano, u Pirot stignu testovi, počne već sutra ujutru sa testiranjem pacijenata za koje se sumnja da su COVID19 pozitivni.

Prošle nedelje udarni dan bio petak – javilo se pedesetak pacijenata, za vikend i do danas – uobičajena frekvencija pacijenata

-Prošle nedelje udarni dan je bio petak kada se prilično veliki broj pacijenata javilo u našu infektivnu ambulantu u Tijabari, kako je mi u žargonu zovemo. Tog dana pedesetak pacijenata je prošlo kroz ambulantu, dok je u subotu i nedelju bilo dosta manje pacijenata. Možda je uticaj imao i policijski čas, ali evo i prvih dana ove nedelje frekvencija pacijenata je uobičajena, od petnaestak do 20 pacijenata na dnevnom nivou. Od tog broja, u proseku, njih četiri, pet ili šest budu upućeni na dodatnu dijagnostiku u Opštu bolnicu, pre svega zbog krvne slike i eventualne radiografije pluća. Nemamo podatke o tome šta se dalje dešava sa pacijentima, odnosno rezultate ispitivanja koja su vršena u drugim ustanovama. Ako možemo da zaključimo na osnovu toga, mi možemo da budemo zadovoljni ako se nastavi takav trend i u narednom periodu. Mada, situacija se menja na dnevnom nivou pa ne možemo da predvidimo šta će se dešavati, ali za sada možemo stvarno da budemo zadovoljni-kazao je dr Ilić.

radovan ilic dom zdravlja

Stižu testovi na COVID 19 u pirotski Dom zdravlja

-Moje lično mišljenje kada je reč o dinamici i frekvenciji testiranja je da je masovnije testiranje značajno pre svega iz statističkih razloga kako bi se kasnije kada se budu obrađivali podaci, mogli da izvuku adekvatni zaključci. S druge strane, mogu da kažem i da je to trebalo ranije da bude kako bi se blagovremeno oni pozitivni slučajevi izolovali i kako bi se prevenirala situacija daljeg širenja kontakata i prenošenja ovog virusa. Mi smo u obavezi da pratimo procedure koje dolaze sa republičkog nivoa i konačno ćemo se i mi u Pirotu uključiti u ovo frekventnije testiranje koje su do sada jedino obavljali radnici Zavoda za javno zdravlje. Dom zdravlja Pirot je edukovao određen broj radnika koji će uzimati briseve od pacijenata, obezbeđena je ovih dana i zaštitna oprema koja je neophodna za zdravstvene radnike koji će stupati u kontakt direktno sa potencijalno obolelim. Ostaje još jedan segment koji će nadam se u toku današnjeg dana biti rešen, a to je doprema odgovarajućeg broja testova iz Beograda, što je obezbeđeno uz saradnju sa Zavodom za javno zdravlje. Ukoliko se taj važan preduslov ispuni, odnosno ukoliko stignu testovi iz Beograda, mi smo spremni da već sutra ujutru krenemo sa prvim testiranjima na prisustvo COVID19 virusa kod potencijalnih pacijenata, a u skladu sa. Referentna laboratorija za Pirotski okrug je Direkcija za referentne laboratorije Batajnica i kod njih bi, po ranijem zaključku državnih organa, trebalo da se obavljaju pregledi ovih testova, a oni bi ujedno trebali da obezbeđuju dovoljan broj testova za okruge za koje su nadležni, među kojima je i Pirotski okrug-kazao je dr Ilić i dodao da će se prilikom odlučivanja o tome koji pacijenti će biti testirani, strogo poštovani stručno-metodološko uputstvo nadležnih državnih organa za ovakve situacije.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker