Lokalna samouprava

Colić: Nastojimo da Pirot postane kapija kulture Istoka i Zapada

Grad Pirot u svom Planu kapitalnih investicija ima nekoliko projekta čija bi realizacija značajno unapredila kulturni život i razvoj turizma. Zamenik gradonačelnika Pirota, Miloš Colić, kaže će Uprava grada uložiti maksimalne napore kako bi u svom mandatu zacrtane ciljeve ostvarila. U planu je izgradnja sajamskog prostora u zgradi nekadašnje Zatvorene pijace vrednosti oko 46 miliona dinara, Male scene u dvorištu Arhiva, renoviranje svečane sale Doma Vojske, vrednosti 56 miliona dinara, koja nije obuhvaćena projektom sanacije Doma Vojske, čitaonice Narodne biblioteke i slično.

“Naš najveći spomenik kulture, Momčilov grad, već od ponedeljka može da krene da radi sa uređenim kulama, i tu nastavljamo projekte sa Ministarstvom turizma. Dakle, zaista se trudimo da diverzifikujemo i donatore i projekte. Ovde su u fokusu Ministarstvo kulture, Ministarstvo turizma, Javni poziv EU PRO, EU PRO Plus, očekujemo i prekograničnu saradnju za Muzej ćilimarstva, odnosno kuću Bela mačka, i to bi trebalo da, kada se sve složi, donese jednu novu vrednost u kulturi. Da Pirot zaista bude kapija Istoka i Zapada, ne samo u putnoj infrastrukturi već i u kulturi, da svima predstavimo šta je naše kulturno nasleđe” – izjavio je Colić.

On je još dodao da grad Pirot stalno podržava izradu ćilima, sira i kačkavalja. Sajam ćilimarstva treba da se organizuje ove godine na Kaleu. S obzirom da je Stara planina postala Nacionalni park, da se pokuša da se ovde u Pirotu, glavnom gradu na Staroj planini, omoguće mnoge kulturne i turističke ponude onima koji dolaze, a da se pritom očuva nacionalni i pirotski identitet.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker