Kultura

Čitaonica u novom ruhu

U Narodnoj biblioteci Pirot u toku je realizacija projekta „Čitaonica – lična karta Biblioteke“, za koji je Biblioteka dobila sredstva od Ministarstva kulture. Vrednost projekta je 600.000 dinara, a sredstva su namenjena opremanju prostora pozajmnog odeljenja za odrasle korisnike i čitaonice adekvatnim nameštajem i računarskom opremom neophodnom za automatizaciju procesa pozajmice. Uredjenje Čitaonice već je završeno a ubrzo će biti instaliram pult koji će olakšati posao bibliotekarima.

Kroz ovaj projekat Biblioteka je stare i dotrajale police zamenila novim metalnim, koje su dugotrajnije i koje će ispunjavati sve uslove da se bibliotečka građa smesti u skladu sa bibliotečkim standardima, čime će se omogućiti zaštita knjiga od habanja i oštećenja usled neuslovnog smeštaja. Posebna pogodnost je što će korisnici ovog odeljenja imati slobodan pristup celokupnom raspoloživom knjižnom fondu.


Pozajmno odeljenje za odrasle korisnike najfrekventnije je odeljenje Biblioteke kroz koje svakodnevno prođe veliki broj korisnika. Za članove biblioteke biće obezbeđen i računar i besplatna upotreba interneta u prostoru čitaonice. Uvođenjem automatizovane pozajmice korisnici će u svakom trenutku imati informaciju da li je tražena knjiga dostupna, odnosno kada će biti na raspolaganju. Projekat „Čitaonica – lična karta Biblioteke“ je od značaja, kako za korisnike biblioteke, tako i za sve Piroćance, naviknute da posećuju književne večeri i promocije koje Biblioteka redovno organizuje jer će značajno uticati na stvaranje ambijenta u kome će i onima koji učestvuju i onima koji su došli da uživaju u programu to biti moguće.
Na naučnom odeljenju Biblioteke otvoren je EUteka kutak, posebno opremljen deo biblioteke namenjen informisanju građana o Evropskoj uniji. Opremu (sto, stolica, polica sa EU publikacijama i računar sa brojnim sadržajima koji su korisni za bolje upoznavanje Evrope i Evropske unije), kao i dodatni sadržaj u vidu štampanih publikacija i online sadržaja, biblioteci je donirala Delegacija Evropske unije u Srbiji.


EUteka kutak otvoren je u 45 biblioteka širom Srbije, članica istoimene mreže biblioteka, među kojima je aktivna i biblioteka u Pirotu. U EUteka kutku svi zainteresovani mogu naći raznovrsne publikacije i knjige o EU – od toga kako ova zajednica funkcioniše, preko toga šta koje pregovaračko poglavlje tačno znači do jasnih uputstava za korišćenje fondova EU za preduzetnike, poljoprivrednike, medije, udruženja građana.

Slične vesti

Jedan komentar

  1. U gradu postoji bolja biblioteka, nezavisna od ministarstava i stranih donacija, sa oko 10000 naslova na engleskom jeziku, pa ako su profesori engleskog toliko zainteresovani za svoju struku, izvolte. Nalazi se u K. Oktobra 1. Posebne police nisu potrebne za dobru knjigu i dobre citace.

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker