Lokalna samouprava

Cisterna iz koje curi amonijak fizički oštećena – Stručna komisija odlučuje o načinu saniranja

Zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije, Boban Stevanović kaže da su, pored angažmana Odeljenja za vanredne situacije  u Pirotu, pripadnici Sektora iz preventivnih razloga, imajući u vidu obim i značaj ovog putnog pravca i obim i moguće načine realizacije ovog zadatka, angažovali pojačanja iz drugih gradova  Srbije, iz Beograda,  Niša, Pančeva i Leskovca. Curenje amonijaka iz jedne cisterne  još uvek nije zaustavljeno pa će komisija u što kraćem roku, sa stručnog aspekta definisati da li će se vršiti pomeranje, uklanjanje, pražnjenje ili neki od načina koji se primenjuju u ovakvim situacijama.

“Ima nas preko 60 na licu mesta. Od same dojave juče  posle 17 sati krenuli smo najpre od onoga što taktički nastup zahteva a to je pretraga terena, pretraga autoputa i evakuacija onih koje je trebalo evakuisati, kako sa autoputa, tako iz njihovih vozila, sa naplatne rampe i okolnih kuća koji su bili u blizini mesta akcidenta” – rekao je Stevanović. Prema njegovim rečima  57 lica je dobilo pomoć i svi su medicinski zbrinuti, izvršena je trijaža, jedan deo njih je prevežen u KC Niš, drugi deo, njih devetoro  je ostao u Pirotu. Menđu njima su i dvojica pripadnika Sektora za vanredne situacije. Njhovo zdravlje nije ugroženo , rekao je Stevanović.

„Tokom noći smo vršili pretragu terena, ovaj posao zahteva visok nivo opreza  s obzirom na koncentraciju amonijaka. Prišli smo mestu događaja i sa opremom koju imamo za ovakvu vrstu intervencija pokušali da izvršimo zaptivanje. Ovde je reč o fizičkom oštećenju jednog dela cisterne pa saniranje zahteva poseban način. Zato je formirana ova stručno operativna komisija koja će raditi uz podršku stručnih saradnika i uz neposredno prisustvo kolega iz Sektora za vanredne situacije sve vreme dok ova opasnost dok odnosno kriza postoji.  Curenje još uvek nije zaustavljeno , mesto na kome se to radi zahteva specijalnu vrstu tretmana  ali će komisija u što kraćem roku, sa stručnog aspekta definisati da li će se vršiti pomeranje, uklanjanje, pražnjenje ili neki od načina koji se primenjuju u ovakvim situacijama” – izjavio je zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije, Boban Stevanović.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker