Kultura

“Čista zemlja” u Pirotu – Otvorena izložba radova kineskih likovnih umetnika

U Likovnoj galeriji “Čedomir Krstić” u Pirotu otvorena je izložba radova kineskih likovnih umetnika pod nazivom “Čista zemlja” koja je pripremana dve godine, ali zbog epidemijske situacije nije se našla pred ljubiteljima likovne umetnosti u Pirotu do danas. Grupa od tridesetak kinesnih umetnika, okupljenih oko Udruženja “Prijatelji bele kutije” opredeljena istom temom i sopstvenim likovnim poetikama, uobličila je tok izložbe, rekla je na otvaranju, Radmila Vlatković, direktor pirotske Galerije.

Prva asocijacija koju izaziva izložba “Čista zemlja”, kaže Vlatkovićeva, je san i sreća. Ona dalje vodi u avanturu viđenja svega što prethodi stvaranju i prati ga, ne samo do kraja, do nastanka slike, već i dalje, ulazi u posmatrača i daje zamah njegovom dahu, intuiciji, podsvesti, aktivira čula i ponire do granice razuma, istakla je, pored ostalog, Radmila Vlatković.

“Motivski, izložba je opredeljena pružanjem odgovora likovnim sredstvima na mnogobrojna pitanja svakidašnjice. Dela nastala pod utiskom predstava sa fresaka iz pećina u oblasti Dunhuanga liče na neku vrstu imaginarnih predela snažne konstruktivne organizacije. Neki oblici su znatno uprošćeni pa stvaraju utisak metafizičkog poimanja stvarnosti. Odlikuju ih, takođe, barokno uznemireni ritam, mada se u njihovom duhu nameće uzbudljivost prizora kao da je u pitanju zaustavljen, skoro, statičan svet”- kazala je Vlatkovićeva.

U ime grada Pirota goste iz Kine i prisutne na otvaranju izložbe pozdravila je, pomoćnica gradonačelnika, Milica Golubović. Ona je rekla da ova izložba još više približava Srbiju i Kinu, a da smo prošle godine bili uskraćeni uživanja da pogledamo dela kineskih umetnika zbog epidemije COVID – 19. U ime grada Golubovićeva je zahvalila kineskim prijateljima i direktorki Galerije, Radmili Vlatković, na velikom angažovanju da ova izložba narednih dvadeset dana bude dostupna Piroćancima.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker