Sport

Bratislav Ćirić: Radnički će, u skladu sa zakonskom regulativom, ostvariti sve raspoložive benefite od transfera nekadašnjih igrača kluba u inostrane klubove

Na danas održanoj konferenciji za novinare, aktuelni predsednik Radničkog Bratislav Ćirić, nekadašnji predsednik Aleksandar Ćirić i sekretar kluba Dragan Janković, pojasnili su javnosti situaciju oko transfera nekadašnjih igrača Radničkog Dimitrija Kamenovića, ali i drugih internacionalaca poput Nikole Đurđića. Aktuelni predsednik Radničkog Bratislav Ćirić kazao je da, kada je o transferima reč, Radnički je ponosan na uspehe nekadašnjih igrača, poput Dimitrija Kamenovića koji je budući igrač Lacia, i da će Radnički imati benefite od tih transfera, te da će sve što po zakonskoj regulativi iz te oblasti pripada pirotskom klubu, biti i naplaćeno.

 

Po rečima bivšeg predsednika kluba Aleksandra Ćirića, Dimitrije Kamenović je ponikao u FK Radnički i za naš klub je bio registrovan od svoje jedanaeste godine tačnije od 29.3.2011. pa sve do odlaska u FK Čukarički 17.8.2015. godine.

-Igrač je za sve vreme igranja kod nas bio u zvanju amatera iz razloga što Pravilnik o registraciji, statusu i transferu igrača FSS dozvoljava da igrači tek posle navršene 15. godine života mogu da potpišu stipendijske ugovore (Član 55. ovog Pravilnika). I da nismo želeli da damo ispisnicu klubu koji je potraživao igrača, njemu ista nije trebala, jer igrači amateri mogu posle godinu dana da odu iz kluba sa Zahtevom koji preko pošte pošalju klubu (član 21. i član 22. ovog Pravilnika). Osnovica za obračun naknade je minimalna neto zarada po zaposlenom u Republici Srbiji, prema poslednjim zvaničnim podacima nadležnog organa. Obračunava se tako da za igrača amatera starog od 12-15 godina imate pravo da za svaki mesec proveden u klubu naplatite 40% od toga. Po toj istoj osnovici za igrača amatera starog od 15-18. imate pravo da za svaki mesec proveden u klubu naplatite 60% od toga. Obračunava se inače od dana kada je igrač napunio 12. godinu života pa sve do odlaska iz kluba. Kamenović je kod nas došao u klub 29.3.2011. ali s obzirom da je dvanaesti rodjendan napunio 16.7.2012.(rodjen je 16.7.2000)  od tada i kreće osnovica za obračun naknade troškova uloženih u njegov razvoj. On je u klubu proveo tačno 37 meseci. Fakturu proverava FSS i na istu daje saglasnost za plaćanje. Ukoliko je obračunato manje ili više od potrebnog po Pravilniku plaćanje će biti obustavljeno, dok se ne fakturiše tačan iznos po Pravilniku. Uvećanje za dodatnih 30% vezano za reprezentativni status igrača nismo mogli da naplatimo, jer taj član pravilnika predvidja tu mogućnost jedino ako je igrač u poslednje dve godine nastupio na zvaničnoj utakmici “A“ reprezentacije FSS. Solidarana naknada po Članu 84. Pravilnika se u iznosu od 5% obračunava  na osnovu broja godina  tokom kojih je igrač bio registrovan za dotični klub (klubove) između takmičarskih sezona u kojima je napunio 12 i 23 godine, i to na sledeći način:

-za takmičarsku godinu u kojoj je igrač napunio 12,13,14 i 15 godina života po 0,25% od ukupnog-bruto transfera(ukupno 1%)

-za takmicarsku godinu u kojoj je igrac napunio 16,17,18,19,20, 21, 22, 23 godine života po 0,5% od ukupnog – bruto transfera (ukupno 4%)

S obzirom da je na vreme koje je Kamenović proveo u FK Radnički klub ima pravo na 0,78% od ukupnih 5% – istakao je Ćirić. On je dodao i da će za iznete neistine u javnost zadovoljenje pravde potražiti na sudu.

-Svako ko javno iznosi neistine i kalja nečiji ugled moraće za to i da odgovara, s obzirom na to da se hajka protiv mene vodi već duže vreme-poručio je Ćirić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker