Lokalna samouprava

Ćilimi i umetnost spajaju Pirot i Tunis

Danas je u zvaničnu posetu Pirotu došao ambasador Tunisa u Srbiji Seyf – Allah Rejeba. Ambasadora je najpre primio gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić nakon čega je obišao Ugovornu okružnu privrednu komoru Pirot, a večeras će prisustvovati otvaranju izložbe akvarela poznatog pirotskog advokata i slikara Nebojše V. Petrovića, kome je lepota Tunisa i Mediterana inspiracija za kreiranje umetničkih dela. Nakon razgovora u kabinetu gradonačelnika, ambasador Rejeba i Vasić su konstatovali da Pirot i Tunis imaju zajedničko ćilimarstvo, ali i dobro razvijene slobodne zone.

-Tradicija ćilimarstva veoma je razvijena i u Pirotu i u Tunisu i na tome ćemo temeljiti našu buduću saradnju. Nastojaćemo da uspostavimo što je moguće bliže odnose na tom polju između Pirota i grada Kiruana, koji je prestonica proizvodnje ćilima u Tunisu. Saradnja bi se sastojala u razmeni iskustava, prenošenja znanja i obuke o izradi ćilima. Kada je reč o ekonomiji, mi imamo dve slobodne zone u Tunisu, treća je u nastajanju. Razgovarali smo o saradnji Slobodne zone Pirot i dve slobodne zone u Tunisu – Bizart i Zarzis. Mnoge multinacionalne kompanije, posebno iz Evrope, posluju u ovim zonama. Tu bi se saradnja mogla uspostaviti u smislu razmene iskustava u upravljanju slobodnim zonama-kazao je ambasador Rejeba.

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić kazao je da Tunis i Pirot imaju dosta zajedničkih tačaka.

-Čini mi se da je ovo prva poseta ambasadora Tunisa našem gradu. Uprkos tome, utvrdili smo da imamo dosta toga zajedničkog. I Pirot i Tunis imaju tradiciju proizvodnje ćilimova. Takođe, Pirot je i u međunarodnim okvirima poznat po dobrom poslovanju Slobodne zone Pirot, a u Tunisu takođe dobro posluju dve slobodne zone. Nadam se da ćemo uspostaviti dobre odnose, a očekujem i dobre razgovore u Privrednoj komori sa pirotskim privrednicima. Naš poznati advokat Nebojša Petrović je čovek koji nas je spojio, večeras se otvara njegova izložba sa motivima iz Tunisa-kazao je gradonačelnik Vasić.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker