Lokalna samouprava

Ceo Pirot da reciklira. Pokrenut projekat reciklaže koji predstavlja prvi korak ka uvođenju primarne selekcije otpada

Gradska uprava Pirot, JKP Regionalna deponija Pirot i JKP Komunalac pokrenuli su brojne projekte koji za cilj imaju poboljanje ekološke slike grada. U narednom periodu treba da zaživi i projekat primarne selekcije otpada, a prvi koraci u tom pravcu učinjeni su danas promocijom reciklaže. Biće obnovljeno ukupno 230 kontejnera za plastičnu ambalažu kako bi se poboljšao ovaj segment, a u planu je da se u ovaj obiman i izuzetno važan projekat uključi i privreda preko Ugovorne okružne komore Pirot, kazao je direktor JKP Regionalna deponija Pirot Nebojša Ivanov. U projekat reciklaže uključeno je i Udruženje Roma “Amala” čiji predstavnik Blaža Memetović je kazao da je trenutno angažovano sedam radnika, a u planu je da bude angažovano 17 ljudi.

Bojan Pešić, načelnik Odeljenja za urbanizam i stambeno-komunalnu delatnost u Gradskoj upravi Pirot kazao je da je postavljanje kontejnera za plastičnu ambalažu počelo pre više od deset godina, kada je bilo izgledno da će Pirot dobiti Regionalnu sanitarnu deponiju.

-Trenutno ima oko 230 takvih kontejnera. Vremenom su oni delimično oštećeni, bilo je i neadekvatnog korišćenja. Na ovaj način želimo da podsetimo čemu oni služe i to je prvi korak ka uvođenju primarne selekcije. Krajnji cilj je da jednog dana i iz firmi i iz domaćinstava izađe otpad koji je selektovan na otpad koji treba da ide na deponiju jer nema vrednost, i onaj otpad koji ima svoju vrednost i koji treba da se dalje obrađuje, reciklira-kazao je Pešić.

projekat reciklaže - nebojša ivanov

Blaža Memetović, iz Udruženja Roma “Amala” zahvalio se direktoru Ivanovu, gradonačelniku Vasiću na pruženoj prilici da se bude deo ovog važnog projekta. Po njegovim rečima, trenutno je angažovano sedam ljudi, a u planu je da bude ukupno angažovano 17 ljudi koji će sebi i svojim porodicama na ovaj način obezbediti egzistenciju.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker