Gradska hronika

Cena paradajza raste, lubenica pojeftinila

Letnji ručak se u pirotskom kraju ne može zamisliti bez šopske salate ili makar paradajza i paprike. Na pijaci se, kažu prodavci, ovi proizvodi i najviše traže. Paradajz se prodaje po ceni od 150 dinara a kilogram paprike je 250 dinara.

Danijela Stojanović iz Vlasotinca koja na pirotskoj pijaci prodaje povrće godinama unazad kaže da  paradajz poskupljuje sa 150 na 180 dinara po kilogramu  jer se, kako kaže prva berba završava. Kilogram paprike  je 250 dinara a jedan komad košta od 10 do 20 dinara u zavisnosti od kvaliteta i veličine. Krastavac je 100 dinara. Kilogram kupusa 50, ljuta paparika 10 dinara.

Evica Mitić iz Gnjilana pored Pirota kaže da se cene na pijaci menjaju u zavisnosti od ponude i potražnje. Njeni proizvodi nisu poskupeli čak je kaže poslednjih dana cena paradajza, paprike i lubenice niža.

Slavica Penčić, prodaje  domaće jabuke i kruške po ceni od 100 dinara a šljive za 50 dinara po kilogramu.„Imamo vinograd na Četvrtom kilometru i tamo su ove jabuke, kruške i šljive, nisu prskane, potpuno su prirodne. Ljudi ih baš zbog toga kupuju. Prskano voće je glatko, lepše izgleda ali je ovo zdravije. Ja prodajem i smokve, i druge vrste jabuka, krušaka“.

Za one koji kupuju proizvodi na pijaci su skupi ali ima i onih koji znaju koliko se truda i rada ulaže da bi voće i povrće stiglo do trpeze.

„Nije skupo, ja sam iz Temske i znam kako se proizvodi, evo sada nam bašta ne uspeva zbog vrućine i moram na pijaci da kupujem namirnice“.

Letnja poslastica  lubenica  se na pirotskoj pijaci prodaje po ceni od 50 dinara po kilogramu.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker