Reportaža

“Če si bude”, “Natam navam”, “Ljubazna sam” – bedževi na pirotskom postali pravi hit

Piroćanka Marija Stojev već nekoliko godina bavi se ručnom izradom bedževa, minđuša i sličnih suvernira i nakita. Od pre par godina došla je na ideju da na bedževima ispisuje izraze i misli na pirotskom, što je naišlo na odličan prijem i ogromno interesovanje. Među bedževima sa natpisima na pirotskom najtraženiji su onaj sa natpisom “Če si bude”, “Natam navam”, “Njeknja”, “Gledaj si rabotu”, “Ja li če se pa nerviram” i mnogi drugi. Kako je kazala Stojeva za Pirotske vesti, najveće interesovanje za bedževima na pirotskom pokazali su Piroćanci koji žive i rade u Nišu, Beogradu i inostranstvu, jer im taj bedž predstavlja svojevrsnu konekciju sa rodnim krajem. Marija Stojev je zahvaljujući pomoći Grada Pirota, preko Programa za samozapošljavanja, uspela da nedavno registruje svoj biznis što će joj otvoriti mogućnost saradnje sa firmama i primanje većih narudžbina bedževa, za šta već sada ima velikog interesovanja.

natam

-Sa izradom bedževa počela sam pre šest godina. U početku je to bio samo hobi, radila sam bedževe i minđuše kao poklone prijateljima za rođendane i slično. Pre tri godine došla sam na ideju da poruke koje mi Piroćanci, i mladi i stari, rado koristimo u svakodnevnoj komunikaciji stavim na svoje bedževe i to je naišlo na izuzetno interesovanje. Najviše se traži bedž sa natpisom “Če si bude”, “Natam navam”. “Njeknja”, “Broš”, “Ljubazna sam”, “Ja li če se pa nerviram”, “Urini se” i mnogi drugi. Reakcije su izvan svih očekivanja pa sam odlučila da otvorim i svoju preduzetničku radnju, za šta sam dobila i subvenciju za samozapošljavanje Grada Pirota i pirotske Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje. Sada već imam narudžbine i za firme, za različite događaje u organizaciji firmi tako da sam zadovoljna za sada-kaže Stojeva za Pirotske vesti.

Po njenim rečima, svi bedževi, ali i minđuše i ostali nakit ručne su izrade, a proces izrade bedža traje i do 24 sata.

-Potrebno je zaista puno strpljenja i ljubavi prema ovom poslu, ali se na kraju trud isplati-kaže Marija, koja na fejsbuku ima svoju stranicu pod nazivom Nakit iz nedođije.

natam navam

Nakin Marije Stojev predstavljen je i na sajtu Grupe za kreativnu ekonomiju  koja je u proteklom periodu radila i radi  promociju umetničkih zanata i zanata koji se svrstavaju u kreativnu industriju.

Osim bedževa sa porukama na pirotskom govoru, Marija je kreirala i minđuše sa šarama pirostkog ćilima, koje su takođe izuzetno tražene i popularne.

Slične vesti

2 Comments

  1. Идеја за брошеве на пиротском је изванредна. И квалитет. Оно што је одвратно је – латиница! Пиротски се пише само на ћирилици да би имао смисла!
    Исту грешку праве и `Пиротске Вести`. Не да је то грешка, него срамота.

    1. A zbog čega je latinica odvratna i odakle ti to da se pirotski piše ‘samo na ćirilici da bi imao smisla’???
      Od ‘patriota’ kao što si ti, i tebi sličnih, meni je muka!

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker