Kultura

Čarobni svet nebeskih tela Piroćanac Aleksandar Mijalković proučava uz pomoć fotoaparata

Pasionirani pirotski fotograf Aleksandar Mijalković uz pomoć fotoaparata proučava i prati nebeske, tačnije astronomske fenomene poput kiše meteora Perseida od sinoć, ali i mnoge druge fenomene koji se golim okom teško mogu uočiti. Mijalković se fotografijom bavi dve godine, prva ljubav mu je koncertna fotografija, ali astrofotografija ga sve više okupira i oduševljava pa se sve češće bavi ovom vrstom fotografije, koja nije baš česta kod fotografa.

-Fotografiju obožavam od kako sam postao svestan važnosti bavljenja nekom umetnošću. Oduvek sam bio fasciniran prirodom i maštao o tome da jednog dana i sam budem u mogućnosti da ovekovečim lepe trenutke koje doživim i uopšte prelepu prirodu oko nas. Ozbiljnije sam fotografijom počeo da se bavim pre tačno dve godine, kad sam kupio svoj trenutni foto aparat. Prvenstveno moja najveća opsesija su koncertne fotografije s kojima sam uopšte i zakoračio u svet fotografije. Medjutim, majka mi od malena govori kako mi je nos večito u oblacima što zapravo i jeste tako jer bi mi svaki put kad sam napolju pogled odlutao ka nebu, mesecu, sazvežđima i uopšte ka nepoznatim nebeskim prostranstvima-kaže Mijalković i dodaje:

Planeta Jupiter (velika svetla tačka s leve strane)
Planeta Jupiter (velika svetla tačka s leve strane)

-Oduvek pratim astronomske fenomene pa mi je postalo interesantno da neke od njih pokušam i da zabeležim. Sinoć je recimo bilo veče u kome smo mogli na nebu da vidimo vrhunac kiše meteora Perseida koju inače nisam uspeo da ovekovečim fotografijom ali zato sam uspeo da zabeležim moju prvu Startrail fotografiju na koju sam trenutno jako ponosan. Pirot je fantastično mesto za praćenje nebeskih tela i uopšte astrofotografiju jer ne moramo previše da tragamo za manje osvetljenim delovima grada. Najponosniji sam nekako na svoje fotografije meseca ipak sam ceo život opsednut tim nebeskim telom. Nadam se da ću uskoro uspeti da zabeležim i fotografiju mlečnog puta koji mi je sledeći cilj što se tiče astrofotografije.

autor fotografija Aleksandar Mijalković

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker