Carinici i policija sprečili šverc kulturnog blaga – zaplenjeno 13 kilograma antikvitetnih novčića

U akciji carine i policije na Graničnom prelazu Gradina zaplenjena je, na ulazu u Srbiju, velika količina kultunog blaga – antičkih novčića čija autentičnost i vrednost se još uvek procenjuje od strane stručnjaka. Reč je o novčićima koji su bili “taze” iskopani, s obzirom da je među njima bilo i peska. 

Ubrzo su sumnje carinika i policajaca potvrđene, pošto se među dokumentima u ženinoj torbici našao i jedan paketić pun retkih novčića, umotan u plastičnu foliju. To je bio znak da pregled vozila mora biti temeljno urađen, pa je pretresom prtljažnika otkrivena i na prvi pogled obična plastična kutija za odlaganje stvari.

Oštrom i iskusnom oku carinika i policajaca koji su bili angažovani na slučaju nije promaklo vešto prepravljeno duplo dno pomenute kutije teške preko 10 kilograma. U tajnoj pregradi koju su pronašli tek nakon što su je celu razmontirali, pred službenicima se ukazalo još 19 uredno poređanih, sortiranih i zapakovanih paketića punih antičkih novčića iz raznih perioda (rimskih, mesopotamijskih, arapskih i dr.).


Sve je ukazivalo na to da se radi o nedavno iskopanim antikvitetima, jer je na novčićima i dalje bilo prisutno dosta zemlje i peska. Kako se radi o krivičnom delu krijumčarenja kulturnog blaga, zbog čega je i prepravljana plastična kutija u kojoj su antikviteti transportovani, slučaj su preuzeli tužilaštvo i policija u dalju nadležnost odredivši meru zadržavanja od 48 sati za bračni par koji je uhvaćen u tom pokušaju.


Mada na prvi pogled, stanje otkrivene numizmatičke zbirke ukazuje na to da je reč o originalnim predmetima, provera njene autentičnosti, pa samim tim i vrednosti, biće tokom dalje istrage prepuštena ekspertima.

uprava carina

Morate biti ulogovani da biste komentarisali. Login

Ostavite komentar