Dimitrovgrad

Caribrodski filmski i tv festival

U Dimitrovgradu će 23. i 24. оktobra biti održano prvo izdanje Caribrodskog kino i tv festivalа i predstavljanje projekta “TV serijal Našenci”, koji je finansiralo Ministarstvo inostranih poslova Republike Bugarske. Ovaj kulturni događaj organizuju udruženje “Emblema” i Internet Portal FAR u saradnji sa Narodnom bibliotekom “Detko Petrov” iz Dimitrovgrada.

Tokom trajanja festivala u holu biblioteke, posetioci će imati priliku da pogledaju dve epizode iz serijala “Našenci”, rađen u produkciji portala FAR, kao i dva dokumentarna filma – bugarsko ostvarenje “Smelost da budeš prvi…” reditelja Emila Mihova i srpski dokumentarac “Pioniri niškog filma” reditelja Dejana Dabića.

Na festival su pozvani ambasador R. Bugarske u Beogradu Radko Vlajkov i drugi sekretar Ognjan Iliev, generalni kozul u Nišu Edvin Sugarev, konzul Hristo Hristov i opunomoćeni ministar konzulata Nikolaj Kolev, predstavnici Državne agencije za Bugare u dijaspori, Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine u Srbiji, opštine Dimitrovgrad, grada Pirot, kulturno-obrazovnih ustanova, kao i predstavnici Niškog kulturnog centra, Akademskog filmskog centra iz Beograda, Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), mediji i mnogobrojni gosti.

TV serijal “Našenci” radila je ekipa portala FAR u sastavu: producent Petar Videnov novinar-urednik Marija Goceva, novinar Aleksandar Todorov, novinar-voditelj Dijana Jelenkov, lektor filolog Danijela Apostolov Videnov, snimatelj Slaviša Milanov, montažer Ivica Ivanov, grafični dizajner Milana Videnov, ilustracija Violeta Kocev i tehnička podrška Nebojša Videnov.

Nakon festivala seriju će videti i gledaoci portala FAR, a epizode će biti emitovane na lokalnim i regionalnim televizijama u Srbiji.

Zahvaljujući ovom značajnom projektu, udruženje “Emblema” i portal FAR su nabavili kvalitetnu televizijsku opremu – kamere, kompjuter za montažu, mikrofone i ostalu prateću tehniku, koja će znatno poboljšati kvalitet rada ovog medija građanskog društva.

Finale projekta je osnivanje Caribrodskog kino i tv festivala, kojim će započeti novi kulturni događaj u istoriji grada, u kojem je početkom XX veka rođen velikan filma Zlatan Dudov.

Festival će biti održan 23. i 24. oktobra, u 17:00 časova, u holu Narodne biblioteke “Detko Petrov” u Dimitrovgradu projekcijama intervjua sa pozorišnom rediteljkom Tamarom Jankov i muzičarom Nenadom Dimitrovim.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker