Kultura

Buldožerima na ranohrišćansku baziliku(Video)

Ranohrišćanska bazilika kod Crvene Reke, zatrpana je danas uprkos protivljenju niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, a svoj protest iskazao je i patrijarh Irinej koji je u svom pismu javnosti naveo da ne treba uništavati baziliku koja predstavlja veoma značajan dokaz i svedočanstvo postojanja i kontinuiteta hrišćanske vere na ovim prostorima. Jedan od meštana Crvene Reke, Zoran Cvetković kaže za Pirotske vesti da je ironija slaviti Milanski edikt i praviti 17 česama u Nišu, i da se gotovo u isto vreme zatrpava i uništava ovako vredan spomenik poput ranohrišćanske bazilike kod Crvene Reke, na mestu zvanom Kladenčište.

Svi apeli, kao i protest koji je pre nekoliko dana organizovan pored same bazilike sa ciljem da se spreči njeno zatrpavanje nisu bili dovoljni da se nadležni smiluju i sačuvaju za buduća pokolenja ovaj vredan arheološki nalaz.

U niškom Zavodu smatraju da zatrpavanje predstavlja praktično uništenje ovog veoma značajnog arheološkog otkrića koje bi moglo veoma lako da postane prava turistička atrakcija.

 

zatrpavanje bazilike (3)

Sa druge strane, republički Zavod iz Beograda smatra da će se zatrpavanjem bazilika ipak sačuvati za buduća pokolenja i da bi bazilika, u neka bolja vremena, mogla da se ponovo otkopa, s obzirom da je obeležena u arheološkim mapama i postane dostupna javnosti.

Bazilika pre zatrpavanja
Bazilika pre zatrpavanja

 

Jedan od meštana Crvene Reke Zoran Cvetković kaže za Pirotske vesti da je danas buldožerima zatrpana sama bazilika, i da će verovatno sutra ili do kraja dana biti zatrpan ceo kompleks.

Pogledajte video galeriju autora Zorana Cvetkovića na kojoj je prikazano zatrpavanje bazilike.

[envira-gallery id=”25669″]

 

Slične vesti

2 Comments

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker