Ostale vesti

Budžetski višak od prošle godine kroz rebalans ide u infrastrukturu, puteve, vrtiće…

Danas je na sednici Gradskog veća usvojen predlog rebalansa budžeta čime se praktično budžetski višak koji je ostvaren zahvaljujući ostvarenim uštedama od prošle godine, raspoređuje na nove investicije, nove podsticaje porodicama sa decom na selu, povećanje stipendija studentima, izdvajanja za stručne prakse svršenim studentima, podsticaje za preduzetnike u vidu subvencija za kredite preduzetnika uzetim od banaka i mnoge druge mere. Oko 90 miliona dinara izdvojeno je za asfaltiranje novih putnih pravaca, najavio je između ostalog gradonačelnik Vasić. 

-Rebalans smo najavili još prilikom usvajanja budžeta krajem prošle godine. Videli smo da imamo višak prihoda i rešili smo da na ovoj sednici predložimo rebalans, povećanje od blizu 290 miliona dinara na prihodnoj strani, dok će na strani rashoda biti nekih prebačenih obaveza iz prošle godine koji su prenešeni iz administrativnog razloga u ovu godinu-kazao je gradonačelnik Vasić i dodao:

-Imamo negde oko 140 miliona dinara nenamenskih sredstava koje ćemo raspodeliti budžetskim korisnicima za nove investicije, nove projekte, radiće se na izradi strategije za razvoj IT industrije u Pirotu, radiće se turističke aplikacije grada za pametne telefone, povećaće se stipendije za studente sa 7.000 na 9.000 dinara, izdajanje još dva miliona dinara za projekte stručne prakse kako bi što više svršenih studenata pohađalo stručnu praksu. Delom ili u potpunosti ćemo finansirati kamate na kredite koje će preduzetnici moći da uzmu u bankama. Slična mera je dala dobre efekte kod poljoprivrednika. Planira se i izgradnja hostela kod Autobuske stanice u ZIP centru, to će biti atraktivan prostor za omladinski smeštaj. Želimo da osavremenimo i poboljšamo i objekte u PU Čika Jova Zmaj, izdvojili smo oko 4.5 miliona za rekonstrukciju objekta Prvomajski cvet, negde oko 90 miliona dinara za asfaltiranje novih putnih pravaca, oko pet miliona dinara za saniranje lokalnih nekategorisanih puteva, omogućićemo i konkurs preko Fonda za energetsku efikasnost, kako bi vlasnici stanova zajedno sa nama sufinansirali obnovu fasada, imaćemo i program za uštedu toplotne energije ugradnjom termoventila i kalorimetra u svojim zgradama. Ima zaista puno mera koje su planirane i kroz ovaj rebalans ćemo omogućiti da sve te mere zažive već u ovoj godini-kazao je novinarima gradonačelnik Vasić.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker