Lokalna samouprava

Budžet grada Pirota svakodnevno u plusu između 300 i 350 miliona dinara, Grad nema nijedan komercijalni kredit

Mnogi gradovi u Srbiji imaju velike probleme sa dugovanjima koja se mere i u desetinama miliona evra. Gradovi Leskovac i Vranju u deficitu su po 20 miliona evra, Zaječar 14 miliona evra. Država će, po najavi predsednika Aleksandra Vučića sa 50 miliona evra pomoći ovim gradovima da srede svoje finansije. Sa druge strane, kada je reč o stabilnosti budžeta i finansija generalno, Pirot je svakako jedan od najstabilnijih gradova. Kako je kazao Pirotskim vestima gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić, gradski budžet Pirota u svakom momentu je “u plusu” između 300 i 350 miliona dinara.  Grad Pirot nema nijedan komercijalni kredit. 

-Situacija sa budžetom Grada Pirota je već duže vreme stabilna. Budžet uvek projektujemo bez deficita, vodimo strogo računa o prispelim obavezama i da redovno plaćamo svoje obaveze. I ova godina je takva, nemamo velikih neplaćenih obaveza, nemamo velikih dugova, situacija je potpuno likvidna. Imamo stalno između 300 i 350 miliona dinara na računu i sve obaveze izmirujemo redovno. Ono što možda nije baš najbolje jeste da je ostvarenje prihoda nešto slabije. Idealno ostvarenje prihoda zaključno sa krajem oktobra je preko 82, 83 procenta, mi imamo ostvarenje nekih 75 procenata, a uputstva Ministarstva finansija su takva da ostvarenje prihoda od planiranog ne sme da varira više od šest odsto tako da ćemo vršiti rebalans. Gledali smo detaljno i stranu rashoda. Neki od planiranih rashoda se neće ostvariti, neki su možda više planirani tako da ćemo imati rebalans krajem ili sredinom novembra gde ćemo ponovo doterati sve prihode i rashode, obezbediti nesmetano funkcionisanje budžetskih korisnika i polako se pripremiti za budžet za 2019. godinu-kazao je Vasić.

 

Budžet za 2019. godinu razvojni sa izraženom socijalnom komponentom

Vasić je kazao da će i budžet za 2019. godinu, poput mnogih prethodnih imati snažan razvojni karakter.

-Veliki deo novca biće opredeljen za investicije, značajan deo budžeta Grada je, kao i uvek, opredeljen za socijalu, ali trudićemo se da nastavimo i važne projekte aktivnosti, da pratimo one investicije koje su potrebne i za koje su potrebni ozbiljni projekti kao što su bolnica, uređenje škola.

Grad Pirot nema nijedan komercijalni kredit

-Mi nemamo nijedan komercijalni kredit već dugo godina. Imali smo aranžmane sa Fondom za razvoj i Vojskom Srbije, ako to možemo da kažemo da je neka vrsta posrednih kredita ali to smo gotovo kompletno otplatili. Aranžman sa Vojskom Srbije oko kupovine Doma vojske i zemljišta za novu Industrijsku zonu se uspešno privodi kraju, sledeće godine će se završiti u potpunosti. Saradnja sa Fondom sa razvoj zajedno sa državom oko izgradnje Zatvorenog bazena je toliko mala da nema nikakav uticaj na likvidnost budžeta. Komercijalne kredite nemamo iako imamo velikog prostora za zaduživanje. To kažem iz razloga zato što do sada nismo imali potrebe da se zadužujemo. Zaduživanje radi realizacije kapitalnih investicija je dobro, a zaduživanje radi pokrivanje tekuće likvidnosti ili plaćanja dospelih dugova treba kritikovati-kazao je Vasić.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker