Pirot - Mali JerusalimPirot kroz vekoveSlike starog Pirota

BUDIMO LJUDI: 14 godina od smrti srpskog patrijarha Pavla. Pogledajte kako je izgledala poseta omiljenog patrijarha Malom Jerusalimu, kroz objektiv Milorada Jankovića Rote

Istorijsku posetu Malom Jerusalimu, od strane omiljenog duhovnika novijeg doba, blaženopočivšeg patrijarha Pavla, i razgovor sa monaštvom i iskušenicima u Manastiru Svetog Đorđa, zabeležio je poznati pirotski novinar i publicista, pokojni Milorad Janković Rota, a danas je na fejsbuk stranici Hrama Rođenja Hristovog – Pazarske crkve, objavljena serija tih dragocenih fotografija koje govore u prilog tome da je patrijarh Pavle uživao neverovatno počastvovanje vernika i monaha Malog Jerusalima.

Na današnji dan, pre 14 godina, patrijarh Pavle se upokojio. Poslednje dane o njemu su brinuli najbolji srpski lekari sa Vojno medicinske akademije u Beogradu, a Gojko Stojčević, kako je bilo njegovo svetovno ime, upokojio se u u svojoj 95. godini. Skromnost, pravdoljublje i neizmerno čovekoljublje, osobine su koje su patrijarha Pavla svrstale u red živih svetaca toga vremena i zbog čega je postao, a i danas je, izuzetno poštovan i omiljen među vernicima. Beograđani su ga neretko viđali u gradskom prevozu, rado je peške po Beogradu završavao svoje poslove a najčuveniji je svakako po čuvenoj misli: Budimo ljudi. Čuvajmo se od neljudi, a još više se čuvajmo da i mi ne postanemo neljudi-besedio je patrijarh Pavle a njegove reči će večito odzvanjati među srpskim narodom.

Na fotografijama Milorada Jankovića Rote, koji je inače čuven i po svojim knjigama o Hilandaru, patrijarh Pavle je u posti Temačkom manastiru, gde je, u leto 1999. godine razgovarao sa sveštenstvom ali i članovima Hora mladih , kasnije poznatog kao Hor Svetog Jovana Zlatoustog.

-To je bila jedna od nezvaničnih poseta ovom manastiru, koji je Patrijarh jako voleo. Dolazio bi spontano, najavivši se tek pred sam dolazak. Na fotografijama su i Mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cele Italije Jovan, mati Jelena i sestrinstvo manastira, sveštenstvo, verni narod i članovi Hora mladih pirotskih crkava, kasnije poznat kao Hor svetog Jovana Zlatoustog. Tom prilikom je Njegova Svetost dao pouke i nezaboravne savete horu, koje i dan danas pamtimo. Pojati smireno rečima, ne jačinom glasa. Tada smo osećali da je pred nama živi svetac. Upijali smo svaku njegovu reč.  Velika je milost Božija kada nam je dao ovakvog čoveka, velikog, ispravnog, čija se dobrota ne može sakriti niti umanjiti jer je poput svetlosti što na gori stoji-navode iz Stare crkve u Pirotu.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de