Zdravlje

Broj potvrđenih slučajeva kovida opada ali je broj pregleda u kovid ambulanti neptromenjen – Lekari savetuju poštovanje mera

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Pirot u poslednje tri nedelje smanjuje se broj testiranih i pozitivnih novoobolelih  laboratorijski potvrđenih lica na području Pirotskog  okruga. Epidemiološka situacija je i dalje nepovoljna u svim opštinama pirotskog okruga. Dnevo na pregled u kovid ambulanti  dolazi oko 200 pacijenata ali se broj potvrđenih slučajeva kreće oko 25.

Direktor pirotskog Doma zdravlja, dr Radovan Ilić, kaže da broj izolovanih, pozitivnih slučajeva opada i da je sada na dnevnom nivou oko 25 potvrđenih u kovid ambulanti za razliku od prethodnih nedelja kada je bilo oko 40 pozitivnih slučajeva dnevno. Broj pregleda je ipak ostao na istom nivou, oko 200 pacijanata dnevno javlja se sa simoptomima sličnim kovidu. Pacijente u kovid ambulanti  zbrinjavaju 4 ekipe lekara. Dr Ilić kaže da dolaze pacijenti sa različitim infektivnim stanjima koja na sreću u većini slučajeva nisu ozbilja i nema hospitalizovanih. On apeluje na građane da bez obzira na trenutnu epidemiološku situaciju poštuju propisane mere. “Preventivne mere se uopšte ne primenjuju, ne nose se maske čak ni u zatvorenim prostorima i velikim gužvama u marketima, đaci su krenuli u školu a dolazi i jesen kada ćemo se svi okupljati u zatvorenom pa je, uz omikron i klasične infekcije koje su karakteristične za ovaj period, veća opasnost od zaražavanja” – kaže direktor Doma zdravlja.

S obzirom da će uskoro početi i sezona “običnog” gripa dr Ilić smatra da bi bilo dobro da se građanima uz vakcinu protiv gripa uskoro ponudi i nova generacija vakcina kompanije Fajzer-Biontek usmerena na soj omicron koju je  nedavno odobrilo britansko regulatorno telo za lekove. Ova verzija vakcine se sastoji u buster dozi nazvanoj „bivalentnoj“, pola usmerenoj na originalni soj virusa i pola na omikron (BA.1).

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker