Gradska hronika

Broj nezaposlenih značajno smanjen od početka godine – Rezultati mera aktivne politike zapošljavanja

Od početka godine broj nezaposlenih lica na evidenciji Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Pirotu smanjen je za oko 700 od čega je samo u Pirotu taj broj manji za oko 300. Najviše nezaposlenih je bez kvalifikacija odnosno sa osnovnom školom dok je nezaposlenost najmanja kod visokoobrazovanih lica u oblasti elektrotehnike, farmacije, medicine i građevinske struke.

Suzana Đorđević,  direktorka Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Pirotu kaže da je u poređenju sa istim periodom prošle godine broj nezaposlenih lica  na nivou filijale manji za 1750 i da je samo u Pirotu na evidenciji manje oko 1000 lica. U mere aktivne politike zapošljavanja uključeno je 89 mladiih lica. Ona pojašnjava da su to lica do 30 godina starosti koja spadaju u kategoriju teže zapošljivih, koja su angažovna uglavnom na programima pripravnika i stručne prakse.  Devetnaestoro mladih je dobilo  priliku da otpočne sopstveni biznis sredstvima iz programa za samozapošljavanje  a trinaestoro je zaposleno na neodređeno vreme kod drugih poslodavaca po osnovu programa za subvencionisano zapošljavanje.

nsz pirot filijala moja prva plataĐorđevićeva kaže da je značajno učešće u strukturi nezaposlenih lica sa osnovnom školom koja vrlo često imaju status “dugoročno nezaposlenih” kako zbog neadekvatnog znanja i veština tako i zbog nedovoljne motivsanosti da pronađu zaposlenje.

U Pirotu je najveći broj nezaposlenih u oblasti tekstilne struke, mašinstva i obrade metala, ekonomije, prava i administracije, trgovine i ugostiteljstva. Do posla najlakše dolaze visokoobrazovana lica i to u oblasti elktrotehnike, farmacije, medicine, građevinske struke. Direktorka Filijale kaže da su  u Pirotu   deficitarna i pojedina zanimanja u prosveti kao što je profesor matematike i fizike.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker