Gradska hronika

Britanskoj kraljevskoj porodici poklon sa motivima pirotskog ćilima

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, kako javlja Tanjug, britanskoj kraljevskoj porodici, princu Čarlsu i njegovoj supruzi Kamili, prilikom njihove posete Srbiji, između ostalog poklonio je i ogledalo sa ramom u drvorezu sa motivima pirotskog ćilima.

pirot-cilimi-tkanje-1365427073-293441

Osim ovog poklona, britanska kraljevska porodica dobila je i foto-monografiju na engleskom jeziku “Hrišćansko nasleđe Kosova i Metohije” kao i umetnički ručni rad drvorez Marije Jovanović “Srpsko srednjovekovno nasleđe” sa motivima Hilandara. 

Lokalna samouprava u Pirotu već duži niz godina “lobirala” je da se pirotski ćilim, u formi suvenira, uvrsti kao poklon stranim diplomatama koji posećuju našu zemlju.

U tom cilju, gradonačelnik Pirota Vladan Vasić još pre dve godine potpisao je sporazum sa rukovodstvom Sombora, kako bi pirotski i staparski ćilim postali protokolarni pokloni Ministarstva spoljnih poslova.

Kako je Pirotskim vestima kazao gradonačelnik Vasić, ovo je odlična promocija pirotskog ćilima i rezultat dugogodišnjeg napora lokalne samouprave da se pirotski ćilim uvrsti u protokolarne poklone koje naš državni vrh daje visokim državnicima drugih zemalja, u ovom slučaju britanskoj kraljevskoj porodici.

-Dugo radimo na tome, tako da raduje ova vest. Britanskoj kraljevskoj porodici, posebno princu Čarlsu, pirotski ćilim verovatno nije nepoznat jer je opšte poznato da često posećuje najveću srpsku svetinju – manastir Hilandar, gde veoma važno mesto zauzima jedna od najbogatijih kolekcija pirotskog ćilima. Iako je, nažalost, deo te kolekcije, stradao u požaru koji je zahvatio manastir, mi smo donirali Hilandaru pirotske ćilimove pre nekoliko godina kako bi upotpunili kolekciju. Još uvek ne znamo gde je konkretan suvenir koji je darivan kraljevskoj porodici napravljen, bilo bi najbolje da je napravljen upravo u Pirotu, ali je i pored toga ovo zaista odlična vest-kazao je Pirotskim vestima Vasić.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker