Gradska hronika

Briga o starijim licima jedan od prioriteta grada Pirota

Grad Pirot, pored brige o porodici, deci i mladima, nastoji da preko svojih organizacija i ustanova posveti što veću pažnju i starijim osobama. Početkom februara u Pirotu je otvoren Centar za brigu u zajednici, kao rezultat projekta koji je Crveni krst Pirot realizovao u saradnji sa Crvenim krstom Srbije, Austrije i Crne Gore. Centar je, zapravo, nastavak rada Kluba za starije, koji pri pirotskom Crvenom krstu funkcioniše već desetak godina, a namenjen je dementnim osobama kojima se pruža usluga pod nazivom “Predah”.

Sekretarka Crvenog krsta Pirot, Sanja Stanković, kaže da će pre aktiviranja usluge “Predah” biti održana predavanja u vezi adekvatne brige za ljude koji u svom domaćinstvu imaju člana porodice koji boluje od demencije. Usluga će podrazumevati, kaže Stankovićeva, da porodica može svog dementnog člana da ostavi na nekoliko sati u Centru, a o njemu bi brinula obučena negovateljica za tu vrstu poslova.

Marija Vasić, direktorka Centra za socijalni rad u Pirotu, govoreći generalno o brizi o starijim licima kaže da je jedan od prioriteta Centra izrada Studije slučaja koja govori o potrebama starijih osoba. Ona smatra da je izgradnja Doma za stare u Pirotu potrebna i u tom smislu se uveliko radi. Urađena je studija, Centar je dao potrebne podatke, održano je nekoliko sastanaka i jedno studijsko putovanje u Sloveniju, kako bi se obišli savremeni slovenački domovi za stare.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker