Lokalna samouprava

Briga o deci među najvažnijim prioritetima grada Pirota

Jedan od prioritetnih ciljeva lokalne samouprave grada Pirota jeste briga o deci. Iz godine u godinu sve više finansijskih sredstava se izdvaja iz budžeta u te svrhe, tako da je ove godine, za čitav niz mera podrške porodicama sa decom, opredeljeno 60 miliona 455 hiljada dinara. Takođe, kaže, Bojan Ranđelović, pomoćnik gradonačelnika Pirota kao dodatna podrška deci otvorena je posebna budžetska linija za realizaciju Lokalnog akcionog plana za decu koji se sprovodi od 2006. godine.

gradska izborna komisija grad pirot

“U skladu sa Lokalnim akcionim planom za decu imamo podršku za vantelesnu oplodnju, novčanu pomoć za lečenje dece uzrasta do 18 godina, za one intervencije koje nisu obuhvaćene obaveznim zdravstvenim osiguranjem, za pomoć deci bez roditeljskog staranja i jednokratnu pomoć deci koja polaze u prvi razred osnovne škole, korisnike dečjeg dodatka, u ukupnom iznosu od 8.450.000 dinara godišnje”- kaže Ranđelović.

Novčana pomoć za lečenje dece uzrasta do 18 godina predviđena je Odlukom o dodatnim pravima u oblasti društvene brige o deci 2011. godine, a primenjuje se od januara 2012. u iznosu od 1.600.000. godišnje.

“Pomoć se odnosi na pokrivanje troškova lečenja, nabavku lekova, kupovinu pomagala, učešća u operativnom lečenju i slično, odnosno za one potrebe koje nisu obuhvaćene obaveznim zdravstvenim osiguranjem preko Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja. Pravo na novčanu pomoć imaju, izuzetno, i starija deca od 18 godina ukoliko se radi o porodici koja je u stanju meterijalne potrebe. Od početka pružanja ove pomoći, do septebra ove godine, obrađeno je 230 zahteva, a utrošeno je oko 12 miliona dinara”- istakao je Ranđelović.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker