Gradska hronika

Bratislav Zlatkov: Rad filmskih produkcija u Pirotu promoviše grad i kulturno nasleđe, ali i podiže lokalnu ekonomiju

Pirot sa svojom okolinom je u poslednje vreme sve više na meti filmskih stvaralaca. Međutim, treba reći da je kulturno nasleđe, pre svega, i ranije bilo na oku reditelja filmova i serija. Snimani su delovi filma Boj na Kosovu, Vuk Karadžić, serije Ivkova Slava i Zona Zanfirova. To je svakako dalo povoda Turističkoj organizaciji Pirot da se uključi u Portal Film frendly i još više pojača svoju marketinšku aktivnost prijavljujući zanimljive lokacije sa našeg područja koje bi mogle da pobude pažnju filmske produkcije. Prema rečima direktora Turističke organizacije Pirot, Bratislava Zlatkova,  isticane su lokacije u gradu, ali i Stara planina i Kanjon Jerme.

“Kada je u pitanju lokalitet u Pirotu dozvolu izdaje Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj, ili Uprava grada, a kad se snima u Parku prirode onda je tu nadležno Preduzeće “Srbija šume”. Ove godine, bez obzira na epidemiološku situaciju imali smo rad na nekoliko scena za filmove. Snimljeni su neki delovi serije “Košare”, tu se malo zastalo, ali će se još neki delovi snimati, zatim snimanje nastavka serije “Južni vetar” u Kanjonu Jerme, završlo se snimanje serije “Beležnica” u Toplom Dolu, Temskoj, Tvrđavi i Sarlahu, zatim jedna strana produkcija radila je u Pokroveniku, mislim da ima scena i iz Pakleštice, nešto prema Babinom zubu i Temskoj. Trenutno se snima u Dobrom Dolu, to je serija prema romanu, Dobrice Ćosića, “Vreme zla”. U blizini Poganova snimani su delovi serije “Nečista krv” i već ima nekih najava da početkom godine počne snimanje filmova ili serija na našoj teritoriji. Mi stalno dopunjujemo tu aplikaciju novim lokalcijama uz maksimalno poštovanje prirodnog i kulturnog nasleđa. Sve ovo što se dešava je važno zato što se i na ovakav način promoviše naš grad, prirodna bogatstva, kulturno nasleđe, lokalna gastronomija, tradicija, kultura, običaji jedne sredine i mislim da ljudi koji se bave filsmkom industrijom sigurno imaju na destinaciji Pirot sa Starom planinom i Jermom mnogo lokacija za razne teme i vrste žanrova koji se mogu realizovati” – kaže Bratislav Zlatkov.

Pored promocije grada i svega što smo nabrojali ovakva dešavanja u Pirotu su još jedan pokretač lokalne ekonomije.

“Čitavi timovi ljudi, produkcija, glumci, rešiseri, scenografi, svi oni koriste usluge smeštaja u gradu i usluge ugostitelja za ishranu. Zatim potrebne su im razne druge usluge, poput iznajmljivanja terenskih vozila, građevinskog materijala, prevoza, usluga snimanja i slikanja, tu su statisti i još mnogo toga što podiže lokalnu ekonomiju. Zato je važno da što više lokacija prijavimo, da privlačimo filmske ekipe u Pirot i da nastavimo sa tom praksom. Moram da kažem i to, uvek se trudimo da mesta gde se snima ne budu narušena i kad se snimanje završi da sve bude kao u prvobitnom stanju. Takođe, dogovaramo se sa filmskom produkcijom da u okviru svojih mogućnosti i pomogne. Na primer filmska produkcija je u Pokroveniku sredila prostorije Mesne zajednice, preko tri hiljade evra je tu uloženo, kuće koje su korišćene takođe, a urediće se i put, i to je dobro za sve nas. Važno je da se odavde ponesu dobri utisci kako bi i druge filmske produkcije došle u Pirot.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker