Lokalna samouprava

Bratislav Zlatkov: Obezbedićemo sredstva za izgradnju novih i obnovu oštećenih izletišta

Turistička organizacija Pirot i upravljač Parkom prirode, u saradnji sa gradom Pirotom, već duže vremena rade na sređivanju izletišta na pirotskoj teritoriji. Do pre nekoliko godina nije postojalo ni jedno, a sada preko 150 kompleta postavljenih senika i parkovskih klupa na preko tridesetak mesta kaže, Bratislav Zlatkov, direktor Turističke organizacije Pirot. Svake godine nastavljaju se zajedničke aktivnosti uz pomoć Ministarstva turizma i uredi novo izletište. Nažalost u poplavama neka su stradala i treba ih obnoviti.

“Ovo je velika prirodna nepogoda gde smo videli kolika je snaga staroplaninskih reka i koliko treba biti oprezan. Ono što je najviše stradalo od našeg materijala i materijala Srbija šume, mada ističem da radimo zajedno, stradala su nam izletišta na početku kanjona “Jerma” kod sela Vlasi. Stradala su tri izletišta iza Sukovskog manastira, izletište “Topole”. Na višim lokacijama izletišta kao što su Kopren, Ponor, Klisura, i staze koje su izgrađene nema štete. Bitno je da smo mi u jeku projekta koji realizujemo sa resornim ministarstvom. Pola od petnaestak lokacija smo uredili, stavili nove mobilijare i srećom su na obalama i obodima Zavojskog jezera. Zatim, tu su vidikovac “Smilovica” , Sukovsko jezero, kod Gostuškog zaliva i Sukova. Ovo kod Sukova je oštećeno. Iduće nedelje nastavljamo sa poslom, da završavamo, i da kroz taj projekat rešimo i to što je oštećeno. Do proleća ćemo iz redovnog održavanja još tridesetak kompleta instalirati tako da saniramo nastalu štetu”.

Bratislav Zlatkov kaže da je Ministarstvo turizma raspisalo Program subvencija i da se tu može očekivati određena pomoć.

“Za nekoliko dana trebalo bi da bude objavljen konkurs. Tu ćemo se javiti kao Turistička organizacija i grad Pirot. Ove godine smo dobili dva miliona, sada ćemo konkurisati za iznos do pet miliona. Želimo da preko šesdeset kompleta dodatno uradimo i za Jermu i za Staru planinu. Videćemo oko zajedničkog konkurisanja za sredstva i kod Ministarstva za zaštitu životne sredine i za sredstva iz redovnog održavanja Turističke organizacije i Preduzeća “Srbija šume”  kako bismo izgradili nešto novo i obnovili uništeno. Postoji dobra koordinacija svih ovih institucija i kada dođe do ovakvih problema onda postoji šansa da se reše”.

Bratislav Zlatkov je istakao da će na osnovu konkursa kod Ministarstva turizma pokušati da se izdvoje sredstva za izgradnju pešačkog mosta u kanjonu “Vladikine ploče” koji je nabujala reka porušila. Uskoro se očekuje početak uređivanja izletišta “Krivi vir” u Temskoj i “Bukovački do”.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker