Gradska hronika

Božićna zvezda najprodavanije sobno cveće u pirotskim cvećarama

U pirotskim cvećarama ovih dana najprodavanije sobno cveće  je Božićna zvezda. Cvećari kažu da se kupuje  za poklon ali i kao dekoraciju doma oko novogodišnjih i božićnih praznika jer je upravo sada vreme njenog cvetanja. Vatreni cvet, kako je neki nazivaju, veoma je popularan u svetu  a poslednjih godina sve popularniji je i kod nas.

Božićna zvezda (Euphorbia pulcherrima) će svojim prelepim cvetovima ulepšati svaki prostor za vreme Božićnih praznika. Savršena je i kao poklon, ali bi onaj ko je kupuje trebalo da obrati pažnju na njen izgled jer zdrava biljka ima tamno zeleno lišće i cvetove jarkih boja. Ukoliko nije pravilno negovana njeno lišće je uvelo ili suvo. Prilikom kupovine biljka bi trebalo da bude dobro umotana jer izlaganje niskim temperaturama, čak i na kratko, može oštetiti cvetove i listove.

Idealna temperature za održavanje Božićne zvezde je 12-25 stepeni, a optimalna temperatura za vreme cvetanja je između 15-18 stepeni. Jako je osetljiva na promaju i temperaturu ispod 10 stepeni. Za uspešan rast potrebno joj je dosta svetlosti, ali joj ne prija direktna sunčeva svetlost, jer joj se mogu oštetiti listovi. Zahteva visoku vlažnost vazduha, zato je potrebno svakodnevno prskanje, ali samo zelenog  dela biljke. Najbolje je da se saksija drži na podmetaču u koju je stavljen sloj vlažnog šljunka ili kamenčića. Zaliva se jednom nedeljno, ali ne preobilno. Prekomerno zalivanje dovodi do truljenja korena i opadanja listova.

Osim u cvećarama gde uglavnom košta oko 600 dinara, ova dekorativna biljka se može kupiti i u marketima gde se često može naći i po nižoj akcijskoj ceni.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker