Božićna škola sporta

Božićna škola pčelarstva – Ukazati mlađim naraštajima na nemerljiv značaj pčela i preneti osnovna znanja o pčelarenju

Imajući u vidu koliko je pčelarstvo ovih godina uznapredovalo na području Pirota, da sve više mlađih ljudi formira svoje pčelinjake i unapređuje svoja znanja u ovoj oblasti, Božićna škola pčelarstva, koju vodi predsednik Udruženja pčelara “Pirotska dolina”, Miloš Rančić, ima svoj poseban značaj. Ovaj pokušaj da se od ranog doba deci prenesu osnovna znanja o važnosti pčele i značaju njenog proizvoda, pokušaj da se stvara novi potencijal i u privrednom smislu zaslužuje pažnju. Svakog radnog dana u pirotskoj Gimnaziji, od 10 časova, održava se Božićna škola pčelarstva.

Pčelarstvo jeste u razvoju u Pirotskom kraju, ali je ukupan broj košnica smanjen, tako da je Škola pčelarstva jedan od načina da se stanje postepeno i kvantitativno popravlja. Važno je, kaže predsednik Rančić, da se deci kroz predavanja podigne svest o značaju pčele za koju se smatra da je navažnije biće na planeti.

“Lepo je osetiti interesovanje dece, uopšte, za prirodu, očuvanje eko sistema, koji su to činioci, ko sačinjava taj lanac u prirodi, tako da ovo je za mene velika satisfakcija u pčelarstvu. Naravno, profit uvek tu bude i dođe, ali mislim da svakom pčelaru treba da bude satisfakcija da uvede novog čoveka u pčelarenje”- kaže Rančić.

Jedna od ideja je da se sa predavanjima za mlade nastavi i tokom godine. Jedina prepreka na tum putu, trenutno, je aktuelna epidemiološka situacija, ali Rančić očekuje da će biti prilike da učenike povede u pčelinjak, kada za to dođe vreme, i da se još podrobnije i praktičnije mladi upute u tajne pčelarstva.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker