IntervjuObrazovanje

Bojan Ćirić, jedan od vodećih svetskih stručnjaka – konsultanata za moderne tehnologije: Pirot je sjajan grad, raduje me da se radi na tome da dobije fakultet poput FON-a

Bojan Ćirić, jedan od vodećih svetskih stručnjaka za veštačku inteligenciju, Srbin sa Volstrita, predviđa da će sve velike svetske kompanije u naredne dve godine u potpunosti promeniti svoje poslovne procese, integrirajući veštačku inteligenciju kao neizostavni deo. Ćirić, koji je postao Technology Fellow u Deloitteu, u njujorškoj kancelariji, specijalizovan je za generativni AI i predikciju razvoja modela veštačke inteligencije i njihovog uticaja na poslovanje vodećih kompanija.

 

U intervjuu za Pirotske vesti, Ćirić je objasnio kako veštačka inteligencija donosi ogromne promene, prvenstveno u smislu uštede vremena. Naveo je primer gde digitalni agenti mogu zameniti timove ljudi, obavljajući zadatke poput pisanja koda, analize problema i izrade prezentacija, što značajno smanjuje potrebu za ljudskim resursima. Ova transformacija donosi ogromne potencijale, ali i izazove, jer mnoge profesije mogu postati suvišne, a potreba za ljudskim radnicima biće zamenjena digitalnim agentima. Takođe, pojaviće se nove profesije koje će zahtevati veštine komunikacije sa AI modelima.

Ćirić je završio najpre pirotsku Gimnaziju, gde je, zajedno sa aktuelnim gradonačelnikom Pirota mr Vladanom Vasićem,  bio pripadnik legendarne generacije matematičara koja je iznedrila svetskog prvaka u matematici, zatim je diplomirao na beogradskom FON-u i nakon rada u Srbiji, započeo karijeru u Deloitteu u Njujorku, gde je postigao svetski uspeh. Njegovo iskustvo i predviđanja o budućnosti veštačke inteligencije naglašavaju potrebu za prilagođavanjem i pripremom za nadolazeće promene u poslovnom svetu.

Najava otvaranja fakulteta tipa FON u Pirotu je SJAJNA STVAR ZA PIROT

Bojan inače obožava svoj rodni grad i svako leto, uprkos ogromnim obavezama na poslu, rado provodi upravo u Pirotu.

-Pirot je sjajan grad, dosta toga se radi, gradi, napreduje i to je očigledno. Ima mnogo zaista sportske infrastrukture, ja se bavim sportom i to mi se zaista sviđa. Ono što me takođe raduje jeste činjenica da se radi na tome da Pirot dobije fakultet tipa FON-a, to je sjajna stvar i to bi omogućilo mladim ljudima koji žele da ostvare svoje snove da ne moraju da idu za njima u druge velike gradove već da svoje ambicije mogu da ostvare u rodnom gradu. Navijamo za to-poručuje Ćirić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker