Region

Bogdanovići iz Kalne: Pioniri u razvoju seoskog turizma

Stanislava i Radivoje Bogdanović, iz Kalne, na nekih četrdesetak kilometara od Pirota, već  desetak godina bave se seoskim turizmom u ovom delu Stare planine. Upravo zato, slobodno se može reći da su pioniri u ovom poslu  jer  su njihovim primerom krenuli mnogi iz ovog dela knjažavečke opštine.

Bilo je potrebno puno rada i odricanja da se nešto postigne.  U Kalni smo odavno kupili dotrajalu kuću i uz pomoć kredita i puno ličnog rada potpuno je preuredili, Na Staru planini smo došli iz Vrbasa pre četrdesetak godina, a izvesno vreme smo bili i u Velikoj Plani-kažu ovaj nekadašnji veterinar i njegova supruga.

Kada su otišli u penziju, počeli su da primaju prve goste, jer su imalo puno slobodnog vremena. Broj onih koji su počeli da ih posećuju bio je sve veći, a široj javnosti su postali poznati prošle godine, kada jih je nenajavqeno posetio predsednik Republike Aleksandar Vućić.

-Zaista smo se iznenadili jer je bilo sve nenajavljeno. Obilazio je ovaj kraj, hteo je da poseti jedno seosko domaćinstvo i ljudi su ga jednostavno doveli ovde. Bio je veoma neposredan i sve što smo stavili na sto, bilo je proizvedeno od domaćih prioizvoda iz okoline Kalne. Jednostavno ponašao se kao da je sa nama odrastao i rado se sećamo te posete jer se ne dešava svaki dan da vam dođe  predednik republike-prenose svoje utiske Bogdanovići, koji će ovaj susret pamti do kraja života.

Tokom minulih godina, oni su ugostitli mnoge turiste sa gotovo svih kontinenata i uspostavili mnoga prijateljstva. Sa pojedinim gostima se i dan danas dopisuju i održavaju kontakt. Zbog  poznatih problema sa koronom, letos nije bilo stranaca, ali je domaćih gostiju bilo na pretek-kažu Bugdanovići koji se ni jednog trenutka nisu pokajali što su počeli da se bave seoskim turizmom. U gostima ne oskudevaju ni leti ni zimi, kada dolaze skijaši sa Babinog zuba i Jabučkog ravništa.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker