Kultura

Bogat program “Nišvil džez festivala”

Internacionalni džez festival „Nišvil“, jedna od najposećenijih džez manifestacija u ovom delu Evrope počinje u četvrtak, 11. avgusta i trajaće do nedelje. Kao i svake godine koncerti će biti održavani na otvorenom platou niške tvrđave. Nastupiće više od 660 izvođača na 11 bina, a biće održno 110 koncerata, a biće organizovani i brojni prateći programi festivala, najavljuju organizatori.

Nisville 2016 - Bilbord„Nišvil džez festival“ i ove godine tradicionalno otvara bend grada domaćina, ta čast pripala je sastavu „Naissblue“, oni će zasv zasvirati u 19 sati na glavnoj bini. Potom će Beogradski diksilend orkestar“ koji svira tradicionalni džez premijerno predstaviti svoj novi album „All The Jazz“. Prvi put na ovom festivalu nastupiće i Biljanja Krstić sa svojim bendom „Bistrik“. Poslednje festivalske večeri program će početi nastupom beogradskog Milan Petrović Quartet-a. Pored domaćih bendova, između ostalog, nastupiće i sastavi iz Rusije, Kine, Japana, Poljske, Argentine, Bugarske, Francuske, SAD i mnogih drugih zemalja. Među njima je čuveni britanski saksofonista „Knuch Soweto“, jedna od najboljih belih soul pevačica Džoš Stoun, Al di Meola čuveni član super grupe „Guitar trio“ i sastav “Bill Evans”.

???

Tradicionalno i ove godine biće organizovan prateći program festivala, a džez muzika čuće se i sa otvorenih bina i dva nova stejdža – „Balkans saints stage“ i „Drum challenge”. Posetioci će moći da pogledaju izložbe na tvrđavi, učestvuju u brojnim radionicama i tribinama tokom ove značajne međunarodne muzičke manifestacije. Na „Balkans saints stage“ nastupiće 17 bendova, a najveće interesovanje izaziva kineski džez sastav  „Golden Buddha Jazz Band“. Pod sloganom “nikad ne lupaj bubnjeve” na “Drum challenge” stejdžu biće održano takmičenje u sviranju bubnjeva. Na pozornici će biti postavljena dva kompleta bubnjeva i naizmenično će se smenjivati po dva takmičara.  O pobednicima duela odručivaće stručni žiri, a najbolji će biti nagrađen kompletom bubnjeva. Na ovom takozvanom “drugom Nišville koridoru”, svake večeri nastupaće po dva benda, koja će pretežno svirati blues. “Midnight Jazzdance stage” program okupiće vodeće svetski DJ-eve i producente.

nisvil 1

Novina ove godine je i koncert u niškom KPZ-u, koji je programom predviđen za 12. avgust u 16 sati.  Pred zatvorenicima nastupiće dva benda – niški „Benny Brickman Band“ i bugarski sastav „Poduene Blues Band“, koji prve  večeri nastupiti u glavnom programu festivala.

“Nišvill festival” podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, a zlatni sponzor je kompanija NIS.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker