Kultura

Bogat program Likovne galerije u Pirotu – Zbrinuta umetnička dela Prvog maja

Likovna galerija “Čedomir Krstić” u Pirotu uspešno je realizovala svoje planirane aktivnosti i u vreme pojačanih protivepidemijskih mera. Kontinuitet organizovanja zanimljivih izložbenih postavki, kao jedan od najvažnijih prioriteta Galerije, se nastavlja, a paralelno se radi na realizaciji započetih investicija koje bi omogućile optimalne uslove za čuvanje umetničkih dela. Trenutno, ljubitelji likovne umetnosti mogu da pogledaju izložbu radova Selme Đulizarević Karanović, a u pripremi je izložba grafike, umetnice iz Beograda, Nadežde Markovski.

Ljubitelje umetnosti tokom godine očekuje bogat kulturni sadržaj u skladu sa planom Likovne galerije. Direktorka, Radmila Vlatković, kaže da će odmah posle Nadežde Markovski uslediti tradicionalna izložba – Dečji likovni salon. Izložba koja po pravilu pobuđuje veliku pažnju, ne samo roditelja već i ostalih građana. Ranije su bile izložbe sa određenom tematikom, a sada je to slobodno dečje stvaralaštvo.

“Galerija ima i svoje redovne programe. Prošle godine smo završili jednu fazu sređivanja depoa. Uradili smo klizeću policu za smeštaj galerijskog fonda. U tom smislu polica je zadovoljila smeštaj preko trista umetničkih dela. S obzirom da je u toku rad na zbrinjavanju umetničke zbirke Prvog maja, preuzeli smo slike, grafike i crteže iz Prvog maja, i za smeštaj tih radova i sedam legata koje Galerija ima ukazala se potreba da se uradi još jedna klizeća polica. Naravno, uz veliko razumevanje Uprave grada, koja je dodatnim sredstvima omogućila izradu još jedne police, imaćemo uslova da smestimo i umetničku zbirku Prvog maja i sve ono što stigne u Galeriju, a postoji veliko interesovanje da se veliki broj slika pokloni Galeriji. Nadam se da ćemo uspeti da sve smestimo, profesionalno, na osnovu svih muzeoloških principa na osnovu Zakona o kulturnim dobrima i to će se zaista čuvati na radost i sreću našeg grada” – izjavila je Vlatkovićeva.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker