Agrar

Blagovremena preventivna zaštita voćki izuzetno važna pred nastupajuću vegetaciju

Voćari u pirotskom kraju, uglavnom, mogu biti zadovoljni trenutnim stanjem u svojim zasadima, mada postoji mogućnost da je došlo do delimičnog oštećenja kajsija i bresaka, pogotovo ranijih sorti koje su procvetale. S obzirom da meteorolozi najavljuju padavine ove voćarske kulture je neophodno zaštititi od monilije, pre svega kajsiju, dok breskvu treba zaštititi od kovrdžavosti lista. Kako nam je rekla, Tijana Pešić, stručni saradnik za zaštitu bilja u Poljoprivrednoj, savetodavnoj i stručnoj službi Pirot, neophodno je preventivno tretirati voćke preparatom na bazi bakra kod koštičavih vrsta kao što su trešnje, šljive, višnje, ali i maline, borovnice i kupine kod kojih su pupoljci već nabubreli. 

Pešićeva kaže da je veoma važno preventivnu zaštitu uraditi blagovremeno, pre najavljenih padavina.

“Ovim tretmanom ćemo dezinfikovati rane koje su nastale prilikom rezidbe, ali smanjićemo i infektivni potencijal samih bolesti. Kod kruške je u toku tretman protiv kruškine buve koja je počela da polaže jaja. S obzirom da imamo najavljeno toplije vreme možemo očekivati pojavu prvih larvi u zasadu i zbog toga je ovaj tretman neophodan i ne sme se izostaviti, jer je kasnije ovu štetočinu jako teško suzbiti zbog preklapanja generacija i zbog bujne vegetacije. Kod jabuke za sada ne radimo ništa jer je ona još uvek u fazi mirovanja”- kaže Pešićeva.

Prema rečima Tijane Pešić pre svih ovih navedenih tretmana zaštite neophodno je sprovesti kompletnu higijenu u zasadima.

“Voćari to dobro znaju, higijena se ogleda u orezivanju bočnih grana, ili izdanaka koji su infestirani različitim štetočinama ili bolestima. Takve izdanke treba odstraniti, izneti iz voćnjaka i spaliti. Takođe, treba skinuti mumificirane plodove, jer je to sve infektivni potencijal za predstojeću vegetaciju. Isto tako, potrebno je sakupiti opalo lišće i ukloniti ga iz zasada”- savetuje stručnjak za zaštitu bilja, Tijana Pešić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker