Gradska hronika

Bivši radnici “Aha Mure Prvi maj” traže potencijalne kupce

Grupa bivših radnika kompanije “Aha Mura Prvi maj” iz Pirota formirala je Inicijativni odbor za saradnju sa Ruskom federacijom u nameri da kontaktiraju sa ruskim privrednicima, kako bi ih zainteresovali za kupovinu nekadašnjeg jugoslovenskog giganta.

prvi maj pirot

Predstavnici Inicijativnog odbora poslali su dopis Ministarstvu za ekonomski razvoj Ruske federacije, a u odgovoru Odeljenja za saradnju sa Evropom i Severnom Amerikom savetovano im je da se obrate Privrednoj komori Srbije. Novica Andrejev, član Inicijativnog odbora, kaže da su u propratnom pismu izložili realno stanje kompanija “Aha Mura Prvi maj”, ali i a.d. “Prvi maj” u restrukturiranju, te da očekuju pomoć Privredne komore Srbije u traženju eventualnih kupaca.

– Kontaktirali smo sa direktorom predstavništva Privredne komore Srbije u Moskvi, Svetom Vasiljevićem i predsednikom “PSP-Farman Holding” i predsednikom Poslvnog saveta Srbija-Rusija, Branislavom Grujićem. Upućeni smo na saradnju sa privrednicima iz Srbije i rečeno nam je da su ruski privrednici zainteresovani naročito za laku industriju, u koju spada i naša grana – izjavio Andrejev, član Inicijativnog odbora bivših radnika “Aha Mure Prvi maj”.

prvi maj pirot

Prvi javni poziv za prodaju kompanije održan je 25. aprila ove godine. S obzirom na to da nije bilo zainteresovanih kupaca, jer do naznačenog roka niko nije uplatio depozit, javno nademetanje prolašeno je neuspešnim.

Predsednik Veća Saveza Samostalnih sindikata Pirota, Rodoljub Ćirić, kaže da stečajni upravnik “Aha Mure Prvi maj”, Miroljub Dimitrijević, može da objavi drugo javno nadmetanje, ali je neizvesno koja bi bila početna prodajna cena kompanije. Procenjena vrednost “Aha Mure Prvi maj” je 315 miliona dinara, a kompanija ne može biti prodata za manje od iznosa depozita, odnosno 126 milona dinara.

– Stečajni upravnik može da u skladu sa važećim zakonskim propisima objavi drugo javno nadmetanje, ali sada nema obavezu da traži odobrenje Odbora poverilaca o prodajnoj ceni. Od procenjene vrednosti on će shodno ovlašćenjima kojie ima, a u skladu sa Zakonom o stečajnom postupku i nacionalnim standardima za unovčavanje stečajne mase odlučivati o prodajnoj ceni- kaže Ćirić. 

Prema rečima Rodoljuba Ćirića eventualno ponovno oglašavanje javnog nadmetanja može se očekivat tek posle formiranja Vlade Srbije.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker