Kultura

“Bistre reke” ove godine ponovo u Temskoj

Drugi Međunarodni festival studentskog dokumentarnof filma “Bistre reke” biće održan od 14. do 17. jula u Temskoj.  Ove godine, gledaoci će videti više od trideset ostvarenja iz preko dvadeset zemalja sveta, u dve takmičarske selekcije, studentskoj i profesionalnoj, kao i trećoj, revijalnoj. Festival će otvoriti dokumentarni film Janka Baljka “ŽŽŽ (Žurnal o Želimiru Žilniku, 2021.)” , dok će u revijalnom programu biti prikazani filmovi „Pucnji u Marseju“ reditelja Gordana Matića i „Rampart“ reditelja Marka Grbe Singha.


Prošle godine, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, profesori, studenti i saradnici Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, osmislili su i pripremili međunarodni festival studentskog dokumentarnog filma, “Bistre reke”, a za mesto održavanja izabrali su napušten bioskop u selu Temska, podno Stare planine, daleko od prestonice i kulturnih centara. Umetnička direktorka festivala, Narcisa Darijević Marković i producent festivala, Saša Sailović, strateški su odabrali Temsku kao mesto borbe za očuvanje životne sredine, a sada i mesto okupljanja filmskih stvaralaca, kako mladih, tako i onih sa iskustvom, čineći “Bistre reke” plodnim tlom za razvoj kritičke misli, promišljanje o presudnim temama današnjice, pred platnom, u ne više tako “napuštenom” bioskopu, koji je dobio obličje i svrhu, zahvaljujući meštanima i učesnicima festivala.

Izbor filmova raznovrsnih tematskih i kulturoloških okvira, napravili su reditelji Marko Grba Singh (profesonalna selekcija) i Nikola Polić (studentska selekcija). U ovom odabiru vezivno tkivo čini aktuelno promatranje budućnosti naše planete, značaj ekologije, kao i problematizovanje propagandnih rešenja koja nameće neoliberalni kapitalizam. Kroz izabrane filmove, pred publikom će se pojaviti prostori, zauvek izmenjeni ili napušteni; razmatranje mogućnosti da se nešto očuva, makar sa svešću da je izgubljeno.

Predstaviće se mladi, u ulozi autora i aktera. Mladi koji grabe, prelaze granice, beže od svojih korena u potrazi za nečim boljim. Mladi koji neprestano ispituju uzdrmane temelje društva ali i primarne stvari poput hrane, vazduha, zemlje. Mladi koji nastoje da prežive uz gubitke, a ujedno ostvare bliskost sa drugima, podjednako uplašenim. Mladi koji zahtevaju ravnopravnost i tragaju za identitetom, ličnim i kolektivnim. Mladi koji nam hrabro pokazuju svoju perspektivu.

Nagrade za fil move iz studentske selekcije, dodeliće žiri u sastavu: Janko Baljak, filmski i televizijski reditelj,redovni profesor Fakulteta dramskih umetnosti, Vanja Šibalić, producentkinja, vanredna profesorka Fakulteta dramskih umetnosti i Boško Đorđević, filmski snimatelj, dok će nagrade za filmove iz profesionalne selekcije dodeliti studentski žiri u sastavu: Milica Spasojević, studentkinja filmske i televizijske režije na Fakultetu dramskih umetnosti, Marta Janković , studentkinja montaže na Fakkultetu dramskih umetnosti i Julija Molina, studentkinja režije dokumentarnog filma na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Pored redovnog programa, biće održane i interaktivne radionice iz oblasti filma, kao i revija programa autora srpskog porekla koji žive i rade u Americi. Zahvaljujemo na podršci Ministarstvu kulture i informisanja i gradu Pirotu, sa željom da “Bistre reke” nastave da bujaju i teku narednih godina, a da se iz ovakvih manifestacija poteku još mnoge, širom Srbije.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker