Biseri Stare planine

Biser Stare planine dostupniji ljubiteljima netaknute prirode(foto, video)

Kaluđerski vodopad, impozantni biser prirode sa preko 20o metara visine, biće dostupniji zaljubljenicima u netaknutu prirodu jer su ovoga vikenda planinari Planinarskog kluba “Vidlič” uz pomoć Turističke organizacije Pirot obeležili tablama put do ovog vodopada koji se nalazi podno Midžora-Krova Srbije.

Kaludjerski vodopad Stara planina

Kako je Pirotskim vestima kazao licencirani planinarski vodič Robert Ilić, iz PK “Vidlič”, reč je o impozantnom vodopadu koji se nalazi na nešto više od šest kilometara od Toplog Dola.

-Prizor je zaista neverovatan i ne može se opisati. Do sada ovaj vodopad nije bio obeležen pa su do njega mogli samo dobri poznavaoci planine, ali to više nije slučaj jer smo obeležili detaljno trasu do vodopada koji je dostupniji, ali ipak treba biti krajnje oprezan zbog nepristupačnog terena, jer je reč o netaknutoj prirodi-kaže Ilić.

vodopad_1

Direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov kaže za Pirotske vesti da će i ovaj vodopad, pored Piljskog, Čunguljksog, Kurtelskog i Tupavice, postati uskoro deo turističke ponude.

-U planu je da se pojedine loše deonice puta prema Kaluđerskom vodopadu učine prohodnijim i bezbednijim za zaljubljenike u prirodu tako da nakon toga ćemo ovaj vodopad koji je zaista impozantan, uvrstiti u ponudu. Sa planinarima iz “Vidliča” imamo zaista odličnu saradnju i pun su nam pomogli u mapiranju prirodnih lepota Stare planine, markiranju staza i drugim poslovima koji su važni za promociju Stare planine kao turističke destinacije-kaže Zlatkov.

vodopad_2

foto Aleksandar Ćirić

 

Slične vesti

Jedan komentar

  1. Prelepo , atraktivno ali do skora nepoznato ni nama pirocancima a kamo li sire. Nepristupacno. Ali zato se stalno istice ” netaknuta priroda” – bojim se da se iza toga krije neprosvecenost, lenjost, nezainteresovanost, nepreduzimljivost…da bi bila dostupna, da bi turisti dolazili na Staru planinu I prelepu okolinu Pirota – proroda mora I te kako da bude TAKNUTA – ali na pravi promisljeni nacin…ako ne znate kako, a ocigledno ne znate, posaljite nekoga u Sloveniju na primer, ili Svedsku, Norvesku ako vec ne mozete u Australiju ili Novi Zealand 🙂

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker