Gradska hronika

Biciklističke staze po ugledu na svetske metropole

Ovih dana u Pirotu se realizuje I faza obeležavanja biciklističkih staza u najprometnijim ulicama u gradu po projektu koji su uradili stručnjaci iz ove oblasti. Malo je gradova u Srbiji koji imaju rešen ovaj problem, ali u Pirotu se tradicionalno dosta koristi bicikl kao prevozno sredstvo, i mi pokušavamo da po ugledu na svetske metropole, biciklističkim stazama olakšamo saobraćaj biciklima u našem gradu, izjavio je Nenad Đorđević, direktor Sportskog centra, na čiju se inicijativu i krenulo sa realizacijom ovog projekta.

Kis 5– Ponovo prednjačimo u odnosu na druge gradove u Srbiji i među prvima krećemo sa realizacijom projekta biciklističkih staza. Bezbednost biciklista je veliki problem u našem gradu i mi želimo da na ovaj načim stvorimo bolje uslove za ove učesnike u saobraćaju. Uradili smo projektnu dokumentaciju za I fazu ovog projekta čija je vrednost 3 miliona dinara, a finansijski su nas podržali naši tradicionalni prijatelji iz Tigar Tajersa – rekao je Đorđević.

Najvećem brojem kazni saobraćajna policija je sankcionisala bicikliste koji se kreću u nedozvoljenom smeru.

– Prolazak ulicom Danila Kiša i Crvenim trgom veliki broj sugrađana skupo je koštalo, jer su kažnjavani od strane saobraćajne policije. Ovim projektom rešavamo ove probleme, jer će ulica Danila Kiša biti dvosmerna za bicikliste. Narednom fazom rešiće se i prolazak preko trga. Ono što je važno da znaju naši sugrađani je da mi ne pravimo nezavisne biciklističke staze, već obeležavamo mesto za kretanje biciklista, kako bi bili vidljiviji i samim tim i bezbedniji u saobraćaju. To nam je cilj u ovoj I fazi – napominje Đorđević i dodaje da će nakon realizacije celog projekta sve ulice u gradu biti obuhvaćene stazama.

Kis 4Gradonačelnik Pirota kaže da nije lako realizovati ovaj projekat, kada se zna da su ulice nekad rađene i tešnje od onoga kako bi trebale da budu.

– Naša je želja da pomirimo pešački, biciklistički i automobilski saobraćaj, ali to nije lako u gradu u kojem su pojedine ulice rađene tešnje u odnosu na sadašnje propise i potrebe. Mi ulažemo maksimalne napore da to uradimo kako treba. U ulici Danila Kiša je bila predviđena dvosmerna komunikacija, koja je predviđala ukidanje parking mesta, ali smo mi na insistiranje građana koji žive u toj ulici prepravili projekat i sada je parkiranje sa desne strane, ali će i bicikli moći normalno iz drugog smera da se kreću i neće više biti kažnjavani kao do sada, što je za mene lično bila notorna glupost – izjavio je gradonačelnik mr Vladan Vasić.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker