Kultura

Biblioteka je generator pravih vrednosti. Narodna biblioteka Pirot obeležila 76 godina postojanja izuzetnim predavanjem o Radoju Domanoviću!

Povodom obeležavanja 76 godina postojanja Narodne biblioteke Pirot večeras je u Svečanoj sali pirotske Gimnazije održano predavanje o vanvremenskom srpskom književniku – satiričaru – Radoju Domanoviću. Predavanje je držao eminentni profesor – prof. dr Goran Maksimović, sa niškog Filozofskog fakulteta.

Po rečima profesora Maksimovića, ove godine je jubilej – 150 godina od rođenja Radoja Domanovića, koji je inače jednu školsku godinu radio i u pirotskoj Gimnaziji.

-Domanović je školsku 1895/6. godinu proveo ovde u Gimnaziji tako da je i ovde ostavio trag. Ono po čemu ga najviše treba pominjati jeste njegovo književno delo. Pojedini tumači Domanovićevih satira smatraju da je on bio vizionar i da je imao sposobnost da projektuje ono što će se događati stotinama godina posle njega. Drugi pak smatraju da je Domanović pisao o svom vremenu, a da je problem u njegovim potomcima, to jest u nama, jer smo ostali zarobljeni u Domanovićevom vremenu i nismo ni jedan od problema njegovoga vremena prevazišli, tako da živimo 100 godina iste muke, iste nevolje, iste strasti, iste sebičnosti. Preporučujem da čitamo Domanovića i da čitajući njegove pripovetke uspemo da savladamo sve naše nedostatke i da budemo bolji ljudi-kazao je profesor Maksimović.

Direktorka Narodne biblioteke Pirot Bojana Ćirić istakla je, uz reči zahvalnosti profesoru Maksimović na ukazanoj časti i poseti Pirotu, da je 76 godina Narodna biblioteka Pirot pokretač i kreator kulturnog ambijenta našeg grada.

Bojana Ćirić, direktorka NBP: Biblioteka je generator pravih vrednosti, znanja i smisla

-Želim da kažem da u ovom kulturnom haosu koji vlada i u stvarnom životu, naročito na društvenim mrežama, biblioteka je generator pravih vrednosti, znanja i smisla i zbog toga joj se treba stalno vraćati. Grad Pirot svake godine izdvaja značajna sredstva za kupovinu knjiga, tako je bilo i ove godine. Biblioteka u svom fondu sada ima preko 80.000 knjiga, a ja bih pozvala sve Piroćance da postanu naši članovi po promotivnoj ceni, uz popust od 50 posto na godišnju članarinu. Ovaj popust će važiti do subote-poručila je direktorka Ćirić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker