Lokalna samouprava

Bez saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture nisu moguće nikakve intervencije na objektu Bela mačka

Objekat Bela mačka je od izuzetne kulturno istorijske vrednosti za grad Pirot. Zato se i nalazi pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša. Objekat je u veoma lošem stanju i sklon je padu. Krajem 2019. godine urađen je Elaborat faktičkog stanja objekta. Dokument sadrži 120 strana o celoupnom stanju zgrade sa registrovanim umetninama koje su deponovane. Zatim je potpisan ugovor sa niškim Zavodom o rekonstrukciji Bele mačke i primarnoj nameni da bude Muzej ćilimarstva.

Prema rečima Bojana Ranđelovića, pomoćnika gradonačelnika Pirota za vanprivredu, trenutno, Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Niša radi projektno tehničku dokumentaciju za rekonstruisanje objekta.

“Uskoro očekujemo, u roku od mesec – dva, da se uradi idejno rešenje na koje bismo dali saglasnost i da se krene u projektovanje. Kasnije bismo videli na koji način i preko kojih fondova bi se obezbedio novac za rekonstrukciju. Mi govorimo o rekonstrukciji, ali svi smo svesni da će to biti izgradnja objekta na postojećim temeljima. Klasična rekonstrukcija nije moguća, jer je znamo u kakvom je stanju zgrada. Bez saglasnosti i dozvole Zavoda za zaštitu spomenika kulture ne bismo smeli da radimo ništa. Prošle godine smo reagovali preko Odeljenja za urbanizam i građevinskog inspektora i oko celog objekta je postavljena čelična, ankerisana ograda, kako bismo zaštitili prolaznike i ljude koji tu stanuju. Juče je građevinski inspektor izašao na lice mesta, Komunalac je uklonio šut i danas se radi predračun radova da ograda koja je zadržala šut bude ojačana. Čuo sam se sa direktorkom niškog Zavoda, Ljiljanom Berić, i dogovorili smo da naš građevinski inspektor napravi izveštaj  i da uputi dopis Zavodu za saglasnost da prema njihovim kriterijumima i uslovima pristupimo uklanjanju objekta. Očekujemo odgovor Zavoda, verujemo pozitivan, kako bismo uklonili objekat pod definisanim uslovima”-izjavio je Ranđelović.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker