Biseri Stare planine

Beloglavi sup ponovo na Staroj planini?

Beloglavi supovi mogli bi uskoro ponovo da krstare nepreglednim prostranstvima Stare planine ukoliko zaživi namera Instituta za biološka istraživanja da se beloglavi sup vrati na Staru planinu, na svoje nekadašnje stanište. Kako kažu u Institutu, poslednji put, po pričama meštana staroplaninskih sela, beloglavi sup se na Staroj planini gnezdio pre 60 godina, ali se poslednjih godina stvaraju uslovi za vraćanje “čistača prirode” na Staru planinu, posebno zbog činjenice da preko Stare planine prolazi pravac kojim belogalvi supovi putuju kada odleću do Bugarske, Grčke i Turske, pa čak i do Izraela, gde su primećeni beloglavi supovi sa našeg podneblja.
beloglavi sup

Po rečima dr Saše Marinkovića, stručnog saradnika Instituta za biološka istraživanja, da bi skrenuli pažnju javnosti, na ubrzano nestajanje jedne od značajnih grupa životinja „čistača prirode“ čiji nestanak izaziva lančano narušavanje prirodne harmonije, od 2008. se prve subote u septembru obeležava  Međunarodni dan zaštite lešinara (Vulture Awareness dayhttp: www.vultureday.org/2015/index.php).

-Lešinari su najugroženija grupa životinja na svetu i smatra se da će od 23 vrste koliko ih danas živi već sledeće decenije nestati više od polovine vrsta. Kod nas su nestale tri vrste lešinara: orao bradan, bela kanja i crni lešinar. Sačuvali smo beloglavog supa programom edukacije i primene mra zaštite u Rezervatu Uvac i Gornja Trešnjica kod Ljubovije. Poslednje dve decenije uvećali smo brojnost jata beloglavog supa za skoro 12 puta i popunili klisuru Uvac. Stvorili smo mogućnost da vratimo ovu vrstu u istočnu Srbiju. Preko Stare planine uz Nišavu i Vidlič prolazi pravac kojim beloglavi supovi putuju kada odleću do Bugarske, Grčke, Turske i sve do Izraela gde se jedan broj naših supova okuplja. Zato je Institut za biološka istraživanja predložio program naseljavanja beloglavog supa na Staru planinu. Vraćanjem beloglavog supa na Staru planinu povezujemo rute njihovih preleta i otvaramo mogućnost da se sami prošire u istočnoj Srbiji-kaže dr Marinković i dodaje:

-Veliko jato beloglavih supova od 200 do 300 ptica kad se vine na 3000 m u Rezervatu Uvac privlači poslednje primerke ove ugrožene grupe ptica među kojima i poslednje primerke crnog lešinara sa Balkana. Tamo gde ima mnogo supova tamo sigurno ima hrane što je dovoljan znak koji mami i najređe vrste da dođu na Uvac. Retka vrsta crni lešinar koja na Balkanu broji samo nekoliko desetina primeraka, posle 60 godina vratila se u Srbiji u jato beloglavih supova na Uvcu. Zaštita beloglavog supa stvorila je kvalitetne uslove i mogućnost opstanak vrste koja dugo nije bilo na našem prostoru. Crni lešinar je najveću grabljivica sa rasponom krila od 3 m. ili evropskog kondora. Crni lešinar uklanja kožu sa uginulih životinja koju beloglavi supovi ne jedu pa se u potpunosti dopunjuju prilikom uklanjanja uginulih životinja iz prirode. Izuzetni rezultati u zaštiti ugrožene vrste otvorili su mogućnost da vratimo beloglavog supa u istočnu Srbiju odakle se povukao pre 60 godina. Danas beloglavi sup nije u stanju da sam osvoji napuštena prostore pa mu moramo pomoći i uneti ga tamo gde je bio. Fragmentacija staništa i njegovo narušavanje umanjile su mogućnost da se ptica spontano vrati pa joj moramo pomoći kako bi naselili vrstu od nacionalnog značaja u okolinu Pirota. Estetski značaj beloglavog supa za Staru planinu je ne merljiv a ekonomski značaj može da se proceni prema reputaciji Rezervata Uvac kao lidera u ekološkom turizmu. Veliki obrazovni značaju ove vrste otvara nove kulturne sadržaje ovog kraja-kaže dr Marinković.

stara planina
Fondacija za zaštitu ptica grabljivica, Beograd pod pokroviteljstvom Opštine Pirot ove godine obeležava Međunarodni dan zaštite lešinara u Pirotu kako bi skrenula pažnju na potrebu naseljavanja beloglavog supa na Staru planinu.

Anketa stanovništva pokazuju da se Piroćancima raduju ponovnom naseljavanju beloglavog supa na Staru planinu i  čak smatraju da bi on najbolje promovisao njihov kraj i da bi značajno uticao na razvoj turizama Stare planine. Još se samo najstariji meštani sećaju kako krstari nebom dok su čuvali stoku po planini.

U Opštini smatraju da se ovaj program zaslužuje finansiranje preko IPA projekata sa Bugarskom gde su već obezbeđena velika sredstva za programe zaštite prirode u pograničnim oblastima a koja treba da iskoristimo. Zaustavljen je programa monitoringa beloglavog supa pre 4 godine gašenjem Fonda za zaštitu životne sredine R. Srbije koji ga je finansirao. Institut za biološka istraživanja i Fondacija za zaštitu ptica grabljivica pokušavaju da održe kontinuitet praćenja koje traje tri decenije. Rezultati dugoročnog praćenja beloglavog supa dali su najbolje rezultate i sačuvali beloglavog supa od izumiranja. Danas možemo otići korak dalje i vratiti ga na Staru planinu i dati novi kvalitet u našem odnosu sa prirodom.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker