Bela Palanka

Bela Palanka sva miriše na banice

Na belopalanačkom Vrelu, ovog vikedna održava se tradicionalna gastro manifestacija  “Dani banice”, koja je i okosnica turističke ponude.

Zbog poznatih okolnisti sa epidemijom, lanjske godine su dani banice izostali, a ovih dana se, uz poštovanje preventivnih mera, okupilo oko 140 domaćica iz čitavog Pirotskog okruga i ovog dela Srbije, koje su posetiocima predstavila umeće spremanja banica po starim receptima.

To znači od sirovina kao što je brašno, ovčji, kravlji i kozji sir, svinjska mast, blitva, zelje i druge domaće namirnice od kojih se mese, razvlače i suču  prvoklasne slane i slatke pite koje se peku u standardnim šopretima.  Tradicionalno na ovoj svetkovini učestvuje i veliki broj naših sugrađanki i udruženja poput Izvorskog zrna, ali i pojedinačno kao što je to Lela Panić.

Dane banice organizuju ovdašnja Turistička organizacija i lokalna vlast, a tokom svetkovine gosti će moći da vide i čuju i poznate pevače poput Đženana Lončarevića, Amadeus benda i Bend trubača Dejana Petrovića. Prisutni će moći da vid ili su videli i majstore starih zanata, ali i jela od čuvene  autohtone vrtke, paprike koja je karakteristična za ovaj kraj.Banice su mogle i da se probaju po ceni od 100 dinara pa naviće za osminu tepsije.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker