Gradska hronika

“Baćuške” stigle u Pirot, oduševljeni prirodom, hranom, dočekom kod pirotskih gimnazijalaca

U okviru projekta “Duša slovenska”, kojim je Gimnazija Pirot 2009. godine uspostavila saradnju sa skolom 644 iz Sankt Peterburga, jedanaestoro učenika i dve profesorke ove skole   boravi u Pirotu narednih dana. Oni su već obišli srpsku prestonicu Beograd, a prvi utisci u Pirotu, gde borave kod svojih domaćina iz pirotske Gimnazije su odlični.

Valentina Povar, profesorka iz ruske škole izrazila je zadovoljstvo činjenicom da projekat traje već sedam godina i iz godine u godinu sve se uspešnije realizuje.

-Dolaze deca koja su nekada bila deo te saradnje, uspostavlja se saradnja i prijateljstvo, ne samo između dve škole iz dve prijateljske zemlje, već i među decom koja koriste priliku da se upoznaju sa tradicijom, kulturom, obrazovnim sistemom-kazala je profesorka Povar.

Učenik Danijel Haljapin kazao je Pirotskim vestima da je po prvi put u Pirotu, ali da je za sada prezadovoljan.

-Moj domaćin je Stefan. Mogu da kažem da sam vrlo zadovoljan posetom s obzirom da sam prvi put ovde. Bili smo u Beogradu, a posebno me fascinirala prelepa priroda ovde u okolini Pirota-kazao je Haljapin.

Ana Tošić, učenica pirotske Gimnazije koja je ugostila svoju vršnjakinju iz Rusije Mašu kazala je novinarima da ova saradnja mnogo znači učenicima Gimnazije.

-Posebno nam znači zbog jezika, ali i zbog sklapanja novih prijateljstava koja traju. Imamo jedinstvenu priliku da ovih dana u Gimnaziji govorimo mnogim svetskim jezicima što je za nas neprocenjivo iskustvo-kazala je Tošićeva.

Ana je ugostila svoju vršnjakinju Mašu Bernjikovu.

Maša Bernjikova

Maša kaže da je oduševljena dočekom u Pirotu, a posebno je iznenadila činjenica da u porodici njenog domaćina – Ane Tošić, svi pričaju ruski jezik i nema nikakvih problema u komunikaciji.

-Sve je odlično, stvarno smo oduševljeni prijemom-kaže Maša.

Direktor Gimnazije Bratislav Krstić istakao je da su pirotski đaci boravili šest puta u Sankt Peterburgu, dok su ruski đaci peti put ovde. 

-Naša delegacija je tokom prolećabila u Školi 644. Osim što komuniciraju na ruskom, komuniciraju i na engleskom, uče i srpski i nama je najbitnije da naši đaci usavršavaju jezik, upoznaju se sa vršnjacima iz Rusije-kazao je direktor Krstić.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker