BabušnicaKultura

Babušnički talentovani mladi ikonopisci daruju ikone pravoslavnom hramu u Beču

Udruženje građana Vega iz Babušnice realizuje projekat „Ikona – srpsko blago“, koji se sufinansira sredstvima Ministarstva spoljnih poslova, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu. Cilj projekta je osnaživanje veza između Srba u matici i Srba koji žive u dijaspori, tako da ovaj projekat ima međunarodni karakter.


Projektne aktivnosti otpočele su 11. septembra ove godine i traju tri meseca, a u okviru njih će se na radionicama slikarstva i ikonopisa izraditi slike srpskih manastira i ikone pravoslavnih svetaca koje će biti poklonjene jednom od većih pravoslavnih hramova u Evropi – Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Beču, sa kojim je ovo udruženje uspostavilo saradnju na projektu. Ikone i slike za poklon izrađuju se na radionicama koje se održavaju u Domu kulture opštine Babušnica, koji je takođe saradnik na ovom projektu. Polaznici radionica su desetoro mladih ljudi, talentovanih za slikarstvo, a voditelj radionica je priznati ikonopisac i slikar lužničkog kraja Vinko Dimitrijević. Pred kraj projektnih aktivnosti, u decembru ove godine, izrađene slike i ikone biće izložene u Domu kulture opštine Babušnica, gde će biti dostupne široj javnosti, a na završnoj manifestaciji sa izložbom prisustvovaće gosti iz dijaspore i regiona. Nakon toga izrađene slike i ikone biće poslate u Beč, gde će u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice biti izložene kao trajna postavka i trajni doprinos očuvanju verskog identiteta i veza srpskog naroda u matici sa Srbima u rasejanju.
Beč je izabran za odredište ovog poklona iz Srbije s obzirom da su u austrijskom glavnom gradu Srbi drugi narod po brojnosti, odmah iza Austrijanaca.

foto Marija Petrović

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker