BabušnicaKultura

Babušnica:Stari zanati Lužnice u Domu kulture

U galeriji Doma kulture u Babušnici sinoć je otvorena izložba fotografija “Stari zanati Lužnice”, autora Aleksandra Ćirića. U isto vreme, premijerno u Babušnici prikazan je i istoimeni dokumentarni film čiji je kompletni autor takođe Aleksandar Ćirić.

[envira-gallery id=”25663″]

Izložbu je premijerno mogla da vidi maja meseca beogradska publika u Etnografskom muzeju u Manakovoj kući, a nakon Babušnice, od 1. oktobra, izložba se seli u Niš, gde će u organizaciji Republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša, biti otvorena u Niškom kulturnom centru, preko puta Gradske bolnice.

Izložba se realizuje zahvaljujući opštini Babušnica, organizatori su Dom kulture Babušnica i Udruženje “Lužničke rukotvorine”, koje se godinama bavi očuvanjem starih i umetničkih zanata na prostoru Lužnice.

Na fotografijama Ćirića posetioci će moći da vide zanatlije i zanate koji uveliko nestaju. Portreti poslednjih babušničkih ćurčija, jorgandžija, potkivača i drugih zanata ostaće kao trajno svedočanstvo o Ljuberađi, nekadašnjem veoma jakom zanatskom centru Lužničkog kraja, u kojoj je bilo na stotine zanatlija.

foto Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker