Babušnica

Babušnica uvela vanredno stanje, četiri sela bez vode za piće, lokalni putevi značajno oštećeni

Obilne padavine prethodnih dana pričinile su velike probleme i u opštini Babušnica gde je uvedeno vanredno stanje. Kako nam je rekla predsednica opštine, Ivana Stojičić, četiri sela su i dalje bez vode, poplavljeno je oko pedesetak podrumskih prostorija, a iz dve kuće ljudi su zbrinuti, obezbeđen im je privremeni smeštaj preko Centra za socijalni rad. Najviše je stradala putna infrastruktura, procenjuje se da je šteta preko 50 miliona dinara. Lokalna samouprava čini velike napore da se život normalizuje i saniraju objekti od javnog značaja.

“Usled bujičnih voda najviše su oštećeni lokalni putevi naročito u selima u zvonačkom kraju u blizini Jerme, poput Vuči Dela, Berin Izvora, Jasenov Dela. Ekipe “Komunalca” su neprestano na terenu i pokušavamo da puteve osposobimo za saobraćaj. U ovom delu opštine dolazilo je do nestanka struje. U selu Draginac most je veoma oštećen i nije u upotrebi. Potrudićemo se da most što pre saniramo. Prema gruboj proceni šteta na putnoj infrastrukturi je sigurno preko 50 miliona dinara. Kod Ljuberađe smo imali velikih problema, regionalni put je bio u prekidu čitav dan, ali zahvaljujući intervenciji Puteva Srbije put je osposobljen i sada je u funkciji”.

Predsednica Stojičić kaže da veliki problem predstavlja oštećenje vodovoda zbog čega meštani četiri sela nemaju vodu.

“U Ljuberađi je oštećen vodovod u dužini od stotinu metara. Zbog toga četiri sela – Grnčar, Modra Stena, Malo Bonjince i Mezgraja nemaju vodu. Dobili smo donaciju “Planinke” iz Kuršumlije, oko tri hiljade litara Prolom vode koju smo uručili meštanima ovih sela, a uz to obezbedili smo i po nekoliko paketa sredstava za ličnu higijenu za svako domaćinstvo. Danas će direktor Srbija vode, Goran Puzović, obići ovo područje i vodozahvat kod Ljuberađe koji je oštećen, a odakle se naša opština, Bela Palanka i pola Niša snabdevaju pijaćom vodom”.

Predsednica Stojičić je dodala da su proglašenjem vanrednog stanja formirane dve komisije za evidentiranje nastale štete u poplavi.

“U selu Gorčinci dve kuće su veoma stradale i morali smo da evakuišemo porodice kojima smo obezbedili privremeni smeštaj preko Centra za socijalni rad. U samom gradu nije bilo velikih poplava, ali voda je prodrla u pedesetak podruma jer su dve ulice bile poplavljene. Uvođenjem vanrednog stanja formirali smo dve komisije. Jedna radi na proceni štete na putnoj infrastrukturi, a druga u domaćinstvima. Trenutno građani prijavljuju pričinjenu štetu. Nastojimo da obezbedimo nekoliko sušilica kako bismo pomogli ljudima da što pre saniraju svoje prostorije”.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker