Gradska hronika

Babaroga, Kanzr, Bruka, Zdravica – prava stvar uz pirotsku peglanu kobasicu

Pored glavnog proizvoda na Sajmu peglane kobasice i ove godine predstavljene su i brojne destilerije, vinarije, domaće pivo i sokovi. Pakovanja i cene za svačiji džep i ukus, pa čak i za one najizbirljivije.  Osim kvaliteta proizvođači su pokazali  kreativnost i originalnost naročito kada su nazivi pića u pitanju.

Gazdinstvo Đorđević  i ove godine predstavilo je čuvenu Babarogu. Ova rakija od dunje privukla je pažnju brojnih posetilaca sajma zbog svog originalnog naziva i kvaliteta koji ga prati.  U  Šugrinu je, na površini od 3 hektara, zasad dunja od kojih se Babaroga pravi. „U Šugrinu nam je i pčelinjak, gajimo organsku dunju i svi naši proizvodi su isključivo od dunje. Sok smo prodali juče. Babaroga je iz 2017. godine, od Barik dunje. Ove godine je bilo sigurno 20% više ljudi ali interesovanje za tradicionalno dobre proizvode ove godine veće je nego svih prethodnih godina“ – kaže Saša Đorđević, vlasnik poljoprivrednog gazdinstva Đorđević koje proizvodi Babarogu.

Posetioci Sajma već prepoznaju kvalitetne proizvode i  spremni su da plate kvalitet.  „Ljudi kupuju  i manja pakovanja da bi priuštio sebi nešto što je dobro ili za kućnu kolekciju. Brik dunja iz 2017. godine, poznatija kao Babaroga  košta 30 evra po boci a obična dunja je 2.000 dinara. Za nas proizvođače je to niska cena  ali se prilagođavamo kupcima i tržištu. Želimo da ljudi probaju ovaj proizvod i da znaju šta je dobro. Akcenat je na kvalitetu a ne kvantitetu i masovnoj prodaji, mi prodamo sve što proizvedemo i to je satisfakcija za dalji rad“ – ističu Đorđevići.

Pored predstavljanja proizvoda sajam je prilika da se promoviše i priča o njegovom nastanku pa su se vlasnici gazdinstva Đorđević potrudili da posetiocima predstave svoje gazdinstvo i proces proizvodnje. „Štand je bio stalno pun, najbolja reklama je od usta do usta, to je siguran put do uspeha“ – poručuje vlasnik gazinstva, Saša Đorđević.

Ove godine je posetiocima sajma predstavljena još jedna rakija originalnog naziva i vrhunskog kvaliteta –Bruka.  Igor Petrović, iz destilerije „Bruka Petrović“ koji se već 14 godina bavi proizvodnjom rakije, objašnjava da je rakija  dobila naziv od prijatelja ove porodice i velikog  ambasadora Pirota, dr Colića,  koji je žargonski govorio „Bruka koliko je dobra rakija!“. „Pre dve godine  smo preko Ministarstva poljoprivrede dobili sredstva za izgradnju i opremanje destilerije koja  se nalazi u Trnjani. Registrovani smo kao proizvođači jakih alkoholnbih pića, upisani u registar proizvođača, dobili smo akciznu markicu i svi naši proizvodi prošli su sve potrebne analize za puštanje u promet“ – kaže vlasnik destilerije.

Maksimalna količina koju ova destilerija godišnje može da proizvede je oko 15 tona jake rakije, u razblaženom stanju je  to  od 25 do 30 tona u zavisnosti od jačine destilata. Bruka od dunje košta 3.500 dinara, viljamovka i loza je 2.500 dinara a  kupaža od autohtonih sorti šljiva prodaje se po ceni od 2.000 dinara.  „Ovo nam je prvi Sajam na kojem učestvujemo, nama je cilj da se promoviše proizvod, da ljudi probaju čistu rakiju koja je prošla sve analize, bez veštačkih aromata i zaslađivača. To je proizvod koji će naći svoje mesto na tržištu“ – ističu na štandu destilerije „Bruka Petrović“.

Još jedan proizvod autentičnog naziva i vrhunskog kvaliteta, pravo zanatsko pivo pod nazivom Kanzr.  I ove godine Kanzr je jedan od najatraktivnijih i najtraženijih  proizvoda na Sajmu.

„Pivo je pravljeno u kućnim uslovima, koristimo izvorsku vodu jer je voda najbitniji sastojak piva, hmelj i slad je iz uvoza ali je glavni sastojak naša pirotska voda. Ovakvo pivo proizvodi se u malim količinama, oko 50 litara po turi  a dnevno se uglavnom pravi jedna tura“ – objašnjava proizvođać Miljan Stevanović. On kaže da se ovim zanatom ne bavi  iz komercijalnih razloga već za sopstvene potrebe i bliske prijatelje ali se određena količina ovog kraft piva izdvoji i za Sajam peglane kobasice. „Jedan deo se proda na Sajmu, obnavljaju se zalihe ali je najvažnije druženje koje ide uz ovakvo pivo. Jedna boca košta oko 250 dinara i celokupna količina je već  prodata“ – kaže Stevanović.

Štand Destilerije Zdravković i njihove rakije Zdravica privukao je veliku pažnju posetilaca jer se na samom štandu odvijala demonstracija pečenja rakije od strane osnivača destilerije i proizvođača Nemanje Zdravkovića.Destilerija Zdravković postiji već 3 godine, ima svoj zasad kruške Viljamovke i na taj način kontroliše ceo proces proizvodnje i proizvodi rakiju premijum kvaliteta bez ikakvog dodavanja aroma i zaslađivača o čemu svedoče brojne nagrade sa domaćih i internacionalnih takmičenja. Trenutno proširuje svoje proizvodne kapacitete sredstvima iz subvencije države, nalazi se u Poljskoj Ržani. Destlacija se vrši na tri destilaciona aparata od kojih je jedan jedinstven zapremine 1000 l.Kapacitet destilerije je obrada 200000 kg voća po sezoni.Njihov moto glasi Uvek je pravo vreme za Zdravicu!

Pored pirotskih proizvođača na Sajmu je iz godine u godinu sve više učesnika iz regiona. Gazdinstvo Kostadinović iz Knjaževca je deseti put na sajmu u Pirotu sa svojim rakijama i sokovima od dunje. „Ovde imamo prijatelje i poznanike koje želimo da ispoštujemo. Ovogodišnji sajam  je bio najbolji od kako se organizuje manifestacija. Naš najprodavaniji proizvod je rakija od dunje i sok od dunje. Rakija košta 1500 dinara ili 25 leva a sok je 600 dinara ili 10 leva. Trudimo se da imamo što povoljnije cene i verovatno je i to uticalo na ovako dobru prodaju, kaže  Miljan Kostadinović iz Knjaževca.

Vinarija „Podrum Čokalija Sićevo“ je  prvi put  na sajmu „Prvi put smo ovde i zadovoljni smo. Ovo je treći sajam na kojem smo učestvovali. Ovde su Bugari najčešći kupci, uglavnom traže crno vino i manju ambalažu“ – kaže  Nikola Nikolić iz vinarije Čokalija i najavljuje da će i sledeće godine ponovo doći u Pirot.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker