Lokalna samouprava

Avantura života na Staroj planini – Highlander

Planinski izazov ili avantura života, pod nazivom Highlander, održava se po drugi put u Srbiji, na Staroj planini od 11-15.juna. Preko 300 učesnika iz raznih zemalja, prolazi kroz pravu avanturu, po čemu je Stara planina i poznata. I ove kao i prošle godine vremenske prilike nisu išle na ruku učesnicima manifestacije, ali to je avantura i sastavni deo manifestacije.

Učesnici su mogli da biraju između tri rute, različite kilometraže i predela koja prolaze. Staze prolaze kroz najlepše delove i rezervate prirode Stara planina.  Najduža staza je Highlader ( 100 km za 5 dana, sa 4 noćenja na otvorenom ), zatim Highlader 55 (46km za 3 dana, sa 2 noćenja na kontrolnim tačkama) i najkraća Highlader experience(24km  za 2 dana, 1 noć na otvorenom). Kontrolne tačke za sve učesnike organizovane su na mestima kao što su: prevoj Beleđe, SRC Dojkinci, visoravan Vrtibog, Ronilački klub Pirot i finiš na Izletištu Krivi vir.

Tokom ovog petodnevnog izazova ,spava se u šatorima pod otvorenim nebom.Staze kojima učesnici prolaze  su trasirane i obeležene samo za ovu namenu/manifestaciju, a odlikuje ih jedinstvena, neverovatna, ponekad surova  i  divlja priroda Stare planine.

Highlader,kao koncept,održava se širom sveta od 2017.godine.Nastao je iz ideje o popularizaciji zdravog načina života,kroz višednevni  boravak u prirodi.U svakoj zemlji,ima kultnu lokaciju,kao što je u Srbiji domaćin Stara planina i Pirot.

saopstenje, fotografije / Highlander tim i Turistička organizacija Pirot

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker